piątek, maja 10, 2019

Ciastka z pestek dyni (tylko 3 składniki, bez tłuszczu i mąki)




Uwielbiam pestki dyni i często dodaję je do różnych potraw, nie tylko takich na słodko.
Już Wam prezentowałam 3-składnikowe ciastka z pestek słonecznika - klik, które są rewelacyjne w smaku.
To właśnie one były inspiracją do powstania ciasteczek z pestek dyni goszczących w moim domu naprawdę bardzo często.
 Za każdym razem znikają ekspresowo!
Posiadają delikatnie miękki środek, chrupiący wierzch oraz ten kuszący smak pestek dyni!
Polecam!

(około 12 sztuk)
250g pestek dyni (łuskanych)
2 jajka 
80g cukru 
1/3 łyżeczki soli (opcjonalnie, ale polecam) (*)
Dodatkowo:
pestki dyni do posypania 
 
Pestki (jeśli nie są prażone) należy uprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić na grubszą mączkę.
(Użyłam malaksera.)
  Jedne całe jajko i żółtko zmiksować z cukrem do puszystości.
Dodać zmielone pestki oraz sól, a następnie całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczką spłaszczyć do grubości 1-1-5 cm i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasteczka posmarować pozostawionym białkiem oraz posypać dodatkowymi pestkami.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione i nie należy ich trzymać w piekarniku zbyt długo, ponieważ będą za twarde.)
Ostudzić na kratce.
(Początkowo mogą wydawać się delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.)

(*) Sól podkreśla smak ciastek i wcale nie jest mocno wyczuwalna.
Dzięki niej ciasteczka nie są zbyt mdłe.


 Użyłam pestek dyni prażonych Woj-Len.

10 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Też bardzo lubię pestki z dyni 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moja miłość od dzieciństwa, pomimo że są mdłe.

      Usuń
  2. Fajny przepis napewno skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki.Pyszne.Chociaż 15 minut to chyba trochę za dlugo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności od rodzaju piekarnika... Ja posiadam gazowy, więc piekąc w nim są akurat.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger