piątek, kwietnia 19, 2019

Warstwowa sałatka jak tort z tuńczykiem i pieczarkami marynowanymi



Sałatka ta nie tylko ładnie wygląda, ale jest też bardzo smaczna.
Zapewniam, że idealnie sprawdzi się na wszelkich imprezach okolicznościowych oraz świętach.
Ja jakiś czas temu przygotowałam ją pod wpływem chwili i od tamtej pory dość często gościła na moim stole, nawet tak bez żadnej okazji.
Polecam!
Ps. Zerknijcie również na moją inną sałatkę przypominającą tort - klik.

(Tortownica o średnicy około 20-22 cm)
100g ryżu (waga przed gotowaniem)
100g żółtego sera
3 jajka
2 puszki tuńczyka (można użyć makreli lub łososia)
1 puszka groszku
2 ugotowane marchewki
1 czerwona cebula
1 słoik pieczarek marynowanych (mały)
Dodatkowo:
majonez
sól, pieprz
Ponadto:
1/2 pęczka natki pietruszki

Ryż należy ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenia.
(Najlepszy jest ugotowany poprzedniego dnia.)
Jajka ugotować na twardo i następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak samo jak żółty ser i marchewki.
Rybę, groszek i pieczarki odcedzić z zalewy, a cebulę drobno posiekać.
Składanie sałatki.
W tortownicy warstwami ułożyć ryż, groszek (trochę pozostawić do przyozdobienia wierzchu), ser, rybę, cebulę, jajka, marchewkę.
Ryż, ser, cebulę oraz jajka posmarować majonezem i delikatnie posypać solą z pieprzem.
Na wierzchu sałatki umieścić pieczarki.
Całość posypać natką pietruszki i udekorować według uznania.
 Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.


 W przepisie użyłam groszki i pieczarek marynowanych Bonduelle.


6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger