wtorek, kwietnia 02, 2019

Sałatka brokułowa z pieczonym kurczakiem, pestkami dyni i pistacjami





  Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu i naprawdę pysznie smakuje.
Poza tym może okazać się inspiracją do wykorzystania kurczaka, który pozostał nam z obiadu.
Mnóstwo chrupiących pestek dyni oraz pistacje stanowią smakowity akcent będący jej przysłowiową kropką nad "i".
Polecam!
 
około 800g brokuła
300g pieczonego kurczaka (waga samego mięsa; może być szynka konserwowa lub świeży boczek)
100g pestek dyni
50g pistacji
Dodatkowo:
majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1)
sól, pieprz


Brokuły umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie.
Kurczaka oddzielnego od kości pokroić na mniejsze kawałki.
(Jeśli używamy boczku - należy go podsmażyć na chrupiące skwareczki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu, natomiast szynkę pokroić w kostkę.)
Pestki oraz posiekane pistacje podprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem uprzednio połączonym z jogurtem.
Gotową sałatkę doprawić solą z pieprzem.
(Uważać, aby jej nie przesolić, jeśli używamy pistacji solonych.)
 
Pestki dyni oraz pistacje użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób.
 

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger