poniedziałek, kwietnia 29, 2019

Placuszki z bananem, masłem orzechowym i kaszą manną (bez mąki i cukru)



Placuszki smakują rewelacyjnie!
Ich bananowo-orzechowy smak, przyjemny aromat i delikatna konsystencja naprawdę kuszą.
Z pewnością posmakują dzieciom, jak też dorosłym.
Pomimo, że nie zawierają cukru i nie są niczym dosładzane to w moim domu najczęściej znikają w wersji solo lub ze świeżymi owocami.
Wystarczającej słodyczy nadaje im banan.
Polecam!

(około 8 sztuk)
1 jajko
1/2 banana (65-70g)
3 łyżki masła orzechowego (płaskie; 60g)
2 łyżki kaszy manny (20g)
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
olej/masło do smażenia

Banana należy podusić na gładkie puree, a następnie dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami.
Całość odstawić na 1-2 minuty, a by kasza odrobinę napęczniała.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
 Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się. 
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.


W przepisie użyłam masła orzechowego oraz oleju kokosowego do smażenia Woj-Len.

4 komentarze:

  1. Przymierzam się do ich zrobienia; wyglądają rewelacyjnie ;-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Leżą u mnie dojrzałe banany a ja nie wiem co z nimi zrobić.. Czytam twój przepis z blyskiem w oczach.. 😁 Super! Wszystkie składniki mam.. Oj.. Nie mam.. Nie mam grysiku.. 🤔
    Mogę zrobic z mąką???
    P.S. Bananow wystarczy mi na 96 racuchów - zapraszam 😁😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możesz użyć mąki. Zazdroszczę tej ilości placuszków, bo są naprawdę przepyszne. Czekam na efekt :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger