piątek, marca 01, 2019

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym





Surimi w cieście to mój niejednokrotnie sprawdzony pomysł na pyszną przekąskę, jak również na lekki posiłek.
Tak przygotowane paluszki są rewelacyjne na ciepło oraz po wystygnięciu.
Ciasto możecie doprawić według własnego smaku.
Tak czy inaczej - zapewniam, że znikną baaardzo szybko...

400-500g paluszków surimi
Ciasto:
1 jajko
1 łyżka śmietany
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki
3 łyżki sezamu
1-2 łyżki drobno starego parmezanu (lub innego twardego sera żółtego)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Ponadto:
mąka pszenna do obtaczania (*)  
olej do głębokiego smażenia

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
Po tym czasie zdjąć folię z paluszków, a w głębokiej patelni/garnuszku/rondelku rozgrzać olej.
Paluszki dokładnie obtaczać w gęstym cieście i następnie w mące.
Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.

(*) Obtaczanie paluszków w mące - po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące.

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger