Surimi w cieście to mój niejednokrotnie sprawdzony pomysł na pyszną przekąskę - jak również na lekki posiłek.
Tak przygotowane paluszki są rewelacyjne na ciepło oraz po wystygnięciu.
Ciasto możecie doprawić według własnego smaku.
Tak czy inaczej - zapewniam, że znikną baaardzo szybko...
400-500g paluszków surimi
Ciasto:
1 jajko
1 łyżka śmietany
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki
3 łyżki sezamu
1-2 łyżki drobno starego parmezanu (lub innego twardego sera żółtego)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Ciasto:
1 jajko
1 łyżka śmietany
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki
3 łyżki sezamu
1-2 łyżki drobno starego parmezanu (lub innego twardego sera żółtego)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Ponadto:
mąka pszenna do obtaczania (*)
olej do głębokiego smażenia
mąka pszenna do obtaczania (*)
olej do głębokiego smażenia
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
Po tym czasie zdjąć folię z paluszków, a w głębokiej patelni/garnuszku/rondelku rozgrzać olej.
Paluszki dokładnie obtaczać w gęstym cieście i następnie w mące.
Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.
(*) Obtaczanie paluszków w mące - po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące.
Paluszki dokładnie obtaczać w gęstym cieście i następnie w mące.
Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.
(*) Obtaczanie paluszków w mące - po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące.
Szalejesz w kuchni:)
OdpowiedzUsuńLubię to! ;)
Usuń