wtorek, marca 26, 2019

Hashimoto na widelcu - książka Magdaleny Makarowskiej pod moim patronatem - recenzja


"Hashimoto na widelcu" to najnowsza książka Magdaleny Makarowskiej, której premiera miała miejsce całkiem niedawno, czyli 13 marca.


Prezentuję ją Wam z naprawdę wielką przyjemnością, ponieważ jestem jedną z osób, która objęła patronat medialny nad tą publikacją!




 Kim jest autorka?

Magdalena Makarowska jest dietetykiem, biotechnologiem, pedagogiem oraz właścicielką gabinetu dietetycznego Centrum Natura w Łodzi.
W swoim dorobku literackim posiada tytuły, takie jak: "Dieta w insulinooporności", "Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym", "Dieta uzdrawiająca organizm", "Zupy odchudzające. Sezonowy detoks", "Jedz pysznie i zdrowo w ciąży", "Zniszcz te kilogramy. Megaproste odchudzanie dla nastolatki", "Dojrzała i szczupła", "Jedz pysznie, chudnij cudnie!", "Jedz pysznie bez pszenicy", "Życie w stylu Vege", "Jedz pysznie? razem z dzieckiem", "Koktajle. Klinika soku" czy "Jak odchudzić swojego mężczyznę samej tracąc przy tym parę kilogramów".
Na co dzień zajmuje się układaniem indywidualnych planów dietetycznych dla dzieci i dorosłych. 

 O książce...

"Hashimoto na widelcu" to świetny poradnik dedykowany przede wszystkim do chorych na Hashimoto, czyli autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.
Jednakże warto, aby również sięgnęły po niego osoby borykające się z problemami jelitowym, insulinoopornością, nietolerancją glutenu, laktozy, czy też jajek. 


Dieta ma ogromny wpływ na wiele dolegliwości i to od niej w dużym stopniu zależy nasze samopoczucie.
Udowodniono, że odpowiednie odżywianie pozwala uniknąć wiele przykrych następstw chorób, w tym Hashimoto.
Jedynie ważne jest, aby była dopasowana do indywidualnych potrzeb danej osoby.


Książka została napisana w przystępny sposób, że naprawdę przyjemnie ją się czyta oraz chłonie przekazywaną wiedzę.

 
To ogromny zbiór wielu wartościowych informacji!
 
Dzięki poradnikowi można dowiedzieć się np.:

- na czym dokładnie polega Low FODMAP i czy warto stosować tą dietę
- jak zaprogramować mikrobiotycznie swój organizm i wspomóc jelita, tym samym wzmacniając odporność
- jak odciążyć wątrobę, żeby mogła skutecznie oczyszczać organizm z toksyn
- co zrobić, jeśli za przyrostem wagi u osoby chorej na Hashimoto stoi insulinooporność
- jak to jest z tym glutenem - szkodzi chorym na Hashimoto czy nie.

To tylko niektóre z zagadnień, które są dokładnie wyjaśnione.

Oprócz tego autorka prezentuje 300 pysznych przepisów, także w wersji wege oraz jadłospis aż na 2 miesiące!





Prawda, że wszystko wygląda apetycznie?






 Znajdują się tu również receptury na naturalne kosmetyki do ciała, co również jest ważne dla osób zmagających się z chorobą Hashimoto.


 Ale to także nie wszystko, ponieważ poradnik zawiera też porady psychologa wspomagające osoby chore na Hashimoto, dzięki którym można lepiej poznać siebie oraz zyskać siłę do codziennych zmagań.


Podsumowanie:

Przyznam, że przed przeczytaniem książki miałam już wiedzę dotyczącą chorób tarczycy.
Jako dziewczynka zmagałam się z jej niedoczynnością, a później w wieku dorosłym leczyłam się na nadczynność tego ów gruczołu.
Od wielu lat jestem pod stałą opieką endykrynologa i na szczęście wszystko jest w porządku oraz nie zapowiada nawrotu chorób.
Mimo wszystko z poradnika dowiedziałam się wielu wartościowych rzeczy i ponownie uświadomiłam sobie jaki wpływ na osoby chorujące ma prawidłowo dobrana oraz zbilansowana dieta.
 
 
Naprawdę warto, aby ta pozycja znalazła się na półce u osób z Hashimoto, jak również u ich rodzin.
To doskonała pozycja, które może odmienić życie wielu osobom!


Polecam!
 
  
Dane o książce:

Autor: Magdalena Makarowska
Liczba stron: 400
Format: 16,5 x 20,5 cm
Oprawa: miękka
Data premiery: 13.03.2019
Wydawnictwo: Feeria
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger