sobota, lutego 09, 2019

Sałatka pieczarkowo-serowa z kukurydzą i sosem czosnkowym


Bardzo lubię szybkie sałatki z niewielką ilością składników i taka jest właśnie ta zaprezentowana.
Na jej pomysł wpadłam już bardzo dawno, ale do dziś często gości na moim stole.
Sałatka smakuje naprawdę rewelacyjnie oraz doskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy lub samoistna przekąska.
Sos czosnkowy podkreśla smak całości, lecz jeśli użyjecie samego majonezu - też będzie pysznie.
Polecam!

1 kg pieczarek
200g żółtego sera
1 puszka kukurydzy
1 por (biała część; średni)
Sos:
  4-5 łyżek majonezu
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz

  Pieczarki ugotować w osolonej wodzie i po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, pora pokroić w krążki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przygotować sos.
Majonez połączyć z jogurtem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
Wszystkie składniki wymieszać z sosem oraz ewentualnie doprawić do smaku.
Gotową sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. 
 

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger