środa, lutego 20, 2019

Egzotyczne crumble z bananem i kiwi






Uwielbiam owoce pieczone z dużą ilością kruszonki, a ta egzotyczna wersja crumble powstała już dobre kilka lat temu i do dziś świetnie sprawdza się jako pyszny oraz ekspresowy wypiek.
To prosty, nieskomplikowany deser lub jak kto woli - ciasto.
Rewelacyjnie smakuje na ciepło - a zapach... obłędny.
Koniecznie spróbujcie słodko-kwaskowatego połączenia owoców z chrupiącą, kokosową kruszonką!
Polecam.

(3-4 porcje; u mnie forma 15 x 20 cm)
1 duży banan
2 owoce kiwi
3 łyżki soku z pomarańczy (może być z mandarynki lub cytryny)
Kruszonka:
50g mąki pszennej
30g płatków (u mnie najczęściej są to owsiane lub jaglane)
10g wiórków kokosowych
40g cukru
7 łyżek oleju
Opcjonalnie do podania:
cukier puder
świeże owoce 
bita śmietana

Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć za pomocą palców - tak, aby powstało grudkowate ciasto.
Na dnie formy wysmarowanej odrobiną tłuszczu ułożyć plasterki banana, skropić je sokiem pomarańczowym i umieścić plastry kiwi.
Całość posypać kruszonką.
Crumble wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w 190 stopniach.
Owoce pod kruszonką świetnie smakują na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu lub ostudzone, na zimno.
Przed podaniem można udekorować je świeżymi owocami, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.

W przepisie użyłam oleju kokosowego Woj-Len.


4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger