czwartek, lutego 28, 2019

Ciasto Milky Way w wersji kokosowej z białą czekoladą (przepis tylko u mnie!)





Klasyczne ciasto Milky Way bez pieczenia już znacie - klik.
Przyznam, że jest obłędne w smaku i nie potrzebuje ulepszania, ale chciałam je połączyć z moim ukochanym kokosem i białą czekoladą, do której mam... ogromną słabość.
Wyszło przepysznie!
 Rewelacyjny krem mleczno-kokosowy doskonale komponuje się z miękkimi herbatnikami i kuszącą polewą z białej czekolady.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a z pewnością będziecie je często powtarzać!

(Forma o wymiarach 22 x 26 cm)
Masa:
3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego (polecam domowy - klik)
200g masła/margaryny
3 szklanki mleka w proszku (około 330g; nie granulowanego!)
1 szklanka wiórków kokosowych (około 90g)
Polewa:
200g białej czekolady
70 ml mleka/śmietanki
Ponadto:
około 250-270g herbatników
 1/3 szklanki wiórków kokosowych (około 30g)

Przygotować masę.
Mleko (zwykłe) z cukrami należy umieścić w garnuszku i mieszając - zagotować, aby rozpuściły się oba cukry.
Mieszankę zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie miękkie masło utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania stopniowo połączyć (*) z uprzednio przygotowanym słodkim mlekiem.
Następnie partiami (!) wsypać mleko w proszku, a na końcu wiórki kokosowe.
Masę dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji oraz podzielić na dwie części.
Przygotować polewę.
 Czekoladę z dodatkiem mleka/śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
Ciasto.
Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy mleczno-kokosowej, herbatniki, resztę masy oraz ponownie ciastka.
Na końcu wierzch ciasta równomiernie pokryć płynną polewą czekoladową oraz obficie posypać dodatkowymi wiórkami.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby masa stężała i ciastka zmiękły.

(*) Mleczną mieszankę należy dodawać po kilka łyżek, bo inaczej z masła mogą porobić się grudki i będzie wyglądało na zważone.
Jeśli mimo wszystko tak się stanie - bez paniki, gdyż podczas stopniowego dodawania mleka w proszku grudki znikną.


Do ciasta użyłam herbatników maślanych Cukry Nyskie.


6 komentarzy:

  1. Oj musi rozpływać się w ustach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Za białą czekoladą nie przepadam, ale kokos uwielbiam i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wprost przeciwnie - biała czekolada t moja miłość. W ostateczności można użyć dowolnej.

      Usuń
  3. Uwielbiam ciasta z masą na bazie mleka w proszku :D Do tej pory robiłam z "czystą" masą ale ta z wiórkami kokosowymi jest obłędna w smaku. Zrobienie tego ciasta nie pochłania dużo pracy ani czasu. Najgorsze jest czekanie aż herbatniki zmiękną... ale na prawdę warto bo ciacho jest świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam. Aby było szybciej ciastka można namoczyć w mleku.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger