czwartek, stycznia 24, 2019

Zupa krem z ciecierzycy





Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciecierzycę (zwaną też cieciorką lub grochem włoskim) i często podjadam ją - już ugotowaną lub z puszki bez żadnych dodatków.
 (Tu możecie zerknąć na inne moje przepisu z cieciorką w roli głównej - klik.)
Tym razem chciałam Wam polecić przepyszną zupę krem, którą polubią zarówno dzieci, jak i dorośli.
Moja ponad 1,5 roczna córka zjada jej całą miseczkę i czasami prosi o dokładkę.
Cieszę się z tego powodu, ponieważ ciecierzyca zawiera sporo białka, witamin i mikroelementów.
Bogata jest również w błonnik oraz żelazo.
Zupa oprócz walorów smakowych jest bardzo pożywna i z powodzeniem może sprawdzić się jako jednodaniowy obiad dla całej rodziny.
Polecam!

(około 4 porcje)
2 szklanki wody/bulionu (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki suchej ciecierzycy lub 1 puszka konserwowe
   1 marchewka
1 ziemniak (większy)
    1 cebula
1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
1 łyżka domowej vegety (w przypadku kiedy używamy wody)
2 listki laurowe (w przypadku kiedy używamy wody)
2 ziarna ziela angielskiego (w przypadku kiedy używamy wody)
1 szczypta suszonej natki pietruszki (solidna; można użyć świeżej)
  sól, pieprz
Dodatkowo:
1 szklanka mleka 3/2%  lub śmietanki
Ponadto u mnie:
czarny sezam do posypania
 
Suchą ciecierzycę należy moczyć w wodzie z 1 łyżeczką sody przez minimum 12 godzin.
 (Uwaga, bo podwoi swoją objętość.)
Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć.
Gotować w świeżej wodzie z 1/2 łyżeczki sody do całkowitej miękkości.
(Potrwa to 1-2 godziny.)
(Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
Obranego ziemniaka pokroić w niewielką kostkę, marchew w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa.
Wszystko razem podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty, dołożyć ciecierzycę i następnie całość zalać bulionem/wodą.
(W przypadku wody dodać domową vegetę, listki laurowe oraz ziele angielskie.) 
Zupę gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.
(Potrwa to około 25 minut.)
Na koniec dolać mleko/śmietankę.
Wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku. 
(Jeśli zupa jest za gęsta należy dolać odrobinę wody/bulionu.)
Gotową zupę przelać do miseczek, a dodatkowo każdą porcję można posypać sezamem oraz groszkiem ptysiowym (polecam Brześć).



6 komentarzy:

  1. Kiedyś zrobię taką zupkę krem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi to all, since I am in fact eager of reading
    this web site's post to be updated regularly. It carries
    pleasant stuff.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ciecierzyce w puszcze więc w weekend na pewno zrobię zupę bo wygląda zachęcająco

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger