wtorek, stycznia 01, 2019

Rewelacyjny krem z twarogu i masła do ciast, babeczek i tortów



Szukacie pomysłu na pyszny krem do ciasta, tortu, czy udekorowania babeczek?
Polecam Wam ten na bazie twarogu i masła!
Przyznam szczerze, że za każdym razem kiedy przygotowuję ów krem to mam ochotę wyjeść go prosto z miski...
Jest po prostu rewelacyjny w smaku i wbrew pozorom nie mocno serowy.
Jego delikatność sprawia, że po prostu rozpływa się w ustach.
Krem idealnie też trzyma swoją formę, więc idealnie nadaję się nie tylko do lekkich wypieków, ale również do wielowarstwowych, z masą cukrową lub ich dekoracji.
Jego słodkość możecie modyfikować w zależności od całokształtu swojego deseru.
Istnieje też możliwość sporządzenia go w innej wersji smakowej, np. poprzez dodanie kakao, czekolady, bakalii, soku, owoców itp.
(Poniżej przedstawiłam opcję średnio słodką z nutą wanilii.)
Polecam!

400g mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale koniecznie dobrej jakości)
200g masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego (przepis na domowy tu - klik)

Miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym należy ubić do białości i stopniowo zmiksować z twarogiem.
Krem już nadaje się do użycia.

Podane proporcje wystarczą np. do podwójnego przełożenia ciasta o średnicy 18 cm - grubymi warstwami kremu.

Przykładowe wykorzystanie kremu - klik.

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger