wtorek, stycznia 22, 2019

Nie daj się alergii! Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych - recenzja


Czy to alergia, a może nietolerancja pokarmowa?
A czy wiecie, że niektóre produkty mogą alergizować dopiero w dorosłym życiu?


Przyznam, że kiedyś miałam mnóstwo dylematów i podejrzeń, wizyt u gastrologa, dermatologa, oraz alergologa...
Ale nie będę Was zanudzać moją historią i od razu polecę książkę "Nie daj się alergii! Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych".


To naprawdę świetny poradnik, który w sposób przystępny wyjaśnia różnice pomiędzy alergią a nietolerancją pokarmową oraz definitywnie rozprawia się z mitami na temat diet eliminacyjnych.


  Kim są autorka?

Katarzyna Turek to dietetyczka oraz edukatorka żywieniowa dzieci i młodzieży.
Na co dzień zmaga się z chorobą Hashimoto, więc doskonale wie z czym muszą zmagać się osoby będące na diecie eliminacyjnej.
 
Książka składa się z dwóch części:

Pierwsza z nich to naprawdę solidna dawka użytecznej teorii.
To w niej można znaleźć jasno opisane zagadnienia oraz odpowiedzi na wiele ważnych pytań dotyczących alergii i nietolerancji pokarmowych.


Zresztą zerknijcie na jej rozdziały:

1. Czym właściwie jest alergia,czy da się jej uniknąć?
2. Objawy i diagnostyka alergii.
3. Najczęściej pojawiające się alergie i nietolerancje.
4. Inne często uczulające alergeny pokarmowe.
5. Alergie krzyżowe, czyli co łączy brzozę z jabłkiem?
6. "Pseudoalergia", aminy biogenne i nietolerancja histaminy.
7. Dieta w nadwrażliwości na salicylany.
8. Alergiczne mity dietetyczne, pytania i odpowiedzi.


 Część druga to już praktyka, czyli mnóstwo przepisów (w sumie aż 70!) na zamienniki zakazanych produktów, śniadania, lunche, kolacje, dania obiadowe oraz słodkości.





Wszystkie receptury są dość różnorodne, proste w przygotowaniu i dodatkowo zostały opatrzone apetycznymi zdjęciami.





Podsumowanie:

"Nie daj się alergii! Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych" to książka, która nie tylko posiada zachęcającą szatę graficzną, ale to co ważne - jest wielką skarbnicą wiedzy na temat alergii i nietolerancji pokarmowych.
Dokładnie wyjaśnia o co w nich chodzi i jak z tym żyć.
Wskazówki, listy zamienników i gotowe przepisy na proste dania ułatwiają ułożyć swój plan żywieniowy do indywidualnych potrzeb.


To doskonała propozycja zarówno dla zawodowych dietetyków, jak również osób zmagających się z opisanymi schorzeniami oraz ich rodzin.

Polecam!

Dane o książce:

Autor: Katarzyna Turek
Liczba stron: 304
Format: 16,5 x 22 cm
Oprawa: miękka
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: Wydawnictwo M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger