wtorek, grudnia 04, 2018

Ciasto Góra lodowa





Jakiś czas temu ciasto to było wielkim hitem, więc może niektórzy z Was o nim słyszeli, a nawet mieli okazję go spróbować.
Jest przepyyyszne i wbrew pozorom dość proste w przygotowaniu.
Składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą (możecie użyć herbaty lub wody z sokiem z cytryny) oraz przełożonego kremem budyniowym, dwukolorowej polewy na bazie mleka w proszku i biszkopcików, które stanowią taką kropkę nad "i" tworząc góry.
Być może stąd ta nazwa ciasta...
Całość doskonale się kroi i prezentuje bardzo efektownie, nieprawdaż?
W internecie możecie znaleźć mnóstwo przepisów na Górę lodową, gdzie zastosowano różne proporcje składników.
Moja wersja niejednokrotnie już się sprawdziła, nie jest przesłodzona i dodatkowo wychodzi wielka blaszka, która mimo swoich gabarytów - ekspresowo znika!
Polecam!

(Forma o wymiarach 28 x 28 cm)
Biszkopt kakaowy:
6 jajek
1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  1 szklanka mąki pszennej
  2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
600 ml mleka
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
200g masła (*)
Polewa:
250g masła/margaryny
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia
150-200g okrągłych biszkoptów

Upiec biszkopt.
 Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a po ostudzeniu przekroić na 2 części.
Przygotować krem budyniowy.
Z 600 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkiem.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i następnie połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.

Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
 Całość.
Jedną część biszkoptu ułożyć w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 1/2 kremu budyniowego.
Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie na wierzchu ciasta należy powciskać biszkopty, tak żeby stały prostopadle oraz w równych odstępach.
(Aby ciastka lepiej się trzymały - najlepiej z małych delikatnie ściąć doły, a duże przekroić na pół.)
Przygotować polewę.
 Masło/margarynę rozpuścić w rondelku, a następnie wymieszać z wodą i cukrem.
Całość należy zagotować i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Po tym czasie roztopione masło stopniowo zmiksować z mlekiem w proszku.
Powstałą masę podzielić na 2 części i jedną z nich połączyć z kakao.
 Wierzch ciasta z biszkopcikami naprzemiennie polać obiema polewami.
Gotowe ciasto ponownie wstawić do lodówki - na kilka godzin lub na całą noc.

(*) Do kremu należy użyć masła (nie mixu!), gdyż margaryna będzie wyczuwalna w smaku.
Natomiast w polewie ten fakt nie robi już różnicy.
Ja w moim przepisie użyłam masła klarowanego Sertop.


15 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger