niedziela, października 14, 2018

Placki z dyni z suszonym szczypiorkiem




Takie placuszki na pewno posmakują nie tylko miłośnikom dyni.
Są przepyszne i świetnie się komponują z przeróżnymi sosami.
Moja córka zajada się nimi ze śmietaną lub jogurtem, a ja uwielbiam je w wersji solo.
Dodatek szczypiorku nadaje plackom niewielkiej ostrości oraz niepowtarzalnego charakteru.
To doskonała jesienna propozycja na szybką przekąskę lub pełnowartościowy posiłek.
Polecam.

(około 15 sztuk)
450g obranej dyni
1 jajko
1/2 szklanki mąki ( szklanka = 250 ml; u mnie żytnia typ 720)
5 łyżek jogurtu naturalnego/kefiru
1 łyżka suszonego szczypiorku (płaska; można użyć świeżego, ale 2-3 razy więcej)
1/2 łyżeczki soli
pieprz
Ponadto:
tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy Woj-Len)

Dynię należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a białko ubić na sztywną pianę.
Żółtko utrzeć do białości i następnie połączyć z mąką oraz jogurtem/kefirem.
Do mieszanki mączno-żółtkowej dodać dynię i na końcu delikatnie wmieszać pianę z białka.
Całość doprawić według smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
(Najlepiej na niewielkim ogniu, aby dynia zrobiła się miękka.)
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami (np. ze śmietaną bądź dowolnym sosem) lub w wersji solo.


16 komentarzy:

  1. świetny pomysł na przekąskę, lunch :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziecko zadowolone i to najważniejsze - musi smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wyglądają, naprawdę smakowita kompozycja aż chciałbym spróbować, najlepiej w duecie z kawą od http://coffeenation.pl/ poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem chora na żołądek nic dzisiaj nie jadłam ale chyba wracam do zdrowia. Pysznie to wygląda...fajne przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger