czwartek, września 27, 2018

Najlepsze kruche ciasto na miodzie ze śliwkami, jabłkiem i bezą



To jedno z najpyszniejszych ciast kruchych z owocami!
Całość smakuje naprawdę obłędnie.
Idealnie kruchy spód, owoce oraz beza to połączenie idealne.
Sam spód jest tak kruchy i pyszny, że wręcz rozpływa się w ustach.
Robiliście kiedyś kruche ciasto z miodem zamiast cukru?
Jeśli nie to pooolecam!
Koniecznie skorzystajcie z przepisu, a zaręczam, że jeszcze nie raz go powtórzycie.
Naprawdę!

(U mnie forma 21 x 28 cm) (*)
Ciasto:
350g mąki pszennej
200g masła/margaryny
3 żółtka
4 łyżki (90g) miodu płynnego (płaskie; tym razem użyłam miodu rzepakowego Huzar)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
3 białka
1/2 szklanki (120g) cukru (1 szklanka = 250 ml)
Dodatkowo:
500g śliwek (u mnie węgierki)
1 jabłko
Ponadto:
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotować kruche ciasto.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wstawić do lodówki na około 60 minut.
Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. 
Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Lekko przestudzony spód posypać mąką ziemniaczaną i ułożyć na nim połówki śliwek (skórką do dołu) oraz jabłko pokrojone w kostkę.
Owoce oprószyć pozostałą mąką.
Przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno - pod koniec miksowania stopniowo dodając cukier.
Bezę rozsmarować na owocach.
Całość ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut.

(*) Możecie użyć większej blachy, aby kruche ciasto było cieńsze.


2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger