piątek, września 07, 2018

Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem




Muffinki są przepyszne i niezwykle kusząco pachną.
 Oprócz tego długo pozostają mięciutkie.
Nawet dodatek mąki kukurydzianej nie pozbawił ich wilgotności, a natomiast sprawił, że każde ciastko zyskało na niepowtarzalnym smaku.
Koniecznie spróbujcie, a nie pożałujecie!

 (około 10 sztuk)
1/2 szklanki (60g) mąki żytniej (u mnie typ 720; 1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki (70g) mąki kukurydzianej
1/2 szklanki (100-110g) cukru (można mniej)
3/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
1/2 szklanki (125 ml) mleka
7 łyżek oleju
Dodatkowo:
1 gruszka (duża)

W pierwszej misce wymieszać obie mąki, cukier, cynamon, sodę i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi. 
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) 
Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojoną w niewielką kostkę gruszkę (bez skórki).
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek)
.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. 
Gotowe wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

4 komentarze:

  1. Witam a czy zamiast zwykłego mleka może być mleko roślinne (ryżowe, kokosowe, migdalowe, sojowe, owsiane) bo ja niestety zwykłego mleka nie mogę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być inne mleko, ale wtedy można pominąć sodę.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger