niedziela, września 23, 2018

Kanie w cieście




Uwielbiam kanie i kiedy jest na nie sezon - przygotowuję je na mnóstwo sposobów.
Są przepyszne i niezastąpione!
Tym razem chcę Wam zaprezentować kanie w cieście, jedną z najprostszych wersji.
Smakują naprawdę rewelacyjnie i doskonale sprawdzą się jako przekąska lub jeden z posiłków głównych.
Pycha!
Zerknijcie też na moje inne propozycje z kanami w roli głównej - klik.

3 duże kanie
Ciasto:
1 jajko
100 ml mleka
około 8 łyżek mąki pszennej (płaskich)
1/2 łyżeczki soli (lub według smaku)
2-3 szczyty pieprzu
1 szczypta sody oczyszczonej
Ponadto:
olej do smażenia

 Przygotować ciasto.
 Wszystkie składniki należy porządnie wymieszać i doprawić według własnego smaku.
(Ciasto powinno posiadać konsystencję gęstej śmietany.)
 Kapelusze grzybów należy dokładnie umyć oraz osuszyć.
(Można też wymoczyć w mleku. Bardzo duże przecinam na 2 części.)
 Następnie każdą kanię obtoczyć w mące i zanurzyć w cieście tak, aby były nim pokryte bardzo dokładnie.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu - do momentu aż grzyby będą miękkie a ciasto przyrumienione.
 Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
 

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger