środa, września 26, 2018

Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane




Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które charakteryzują się malutkimi rowkami, w których przy podaniu zbiera się sos.
Smakiem przypominają polskie kopytka.
Ich nazwa pochodzi od słowa „gnocco”, co oznacza grudę.  
We Włoszech podaje się je z przeróżnymi sosami, mięsami, pesto, albo po prostu polane masłem i posypane parmezanem. 
W moim domu najczęściej znikają podsmażane na maśle.
Pycha!
Polecam.

 (około 6 porcji)
1 kg ziemniaków (koniecznie mącznych i najlepiej starych)
około 150g mąki pszennej + mąka do podsypania
1 jajko
 2 łyżeczki soli (płaskie) 
pieprz
gałka muszkatołowa

 Ziemniaki należy dokładnie umyć i bez obierania ugotować (*) w osolonej wodzie.
Następnie jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa.
Dodać mąkę, jajko, sól oraz pozostałe przyprawy do smaku.
Całość szybko, ale dokładnie zagnieść i podzielić na kilka części.
Z każdej z nich zrolować wałeczek o średnicy 1,5-2 cm, który kolejno pokroić na 1-1,5 cm kawałki.
Kluseczki można pozostawić w takiej formie lub na ich wierzchu zrobić charakterystyczne rowki.
(Widelcem lub specjalną deseczką, na której rolujemy lekko dociśnięte gnocchi.)
Gotowe kluski gotować partiami w osolonym wrzątku - przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

(*) Ziemniaków nie należy gotować dzień wcześniej, ponieważ wpłynie to na smak i konsystencję klusek.

5 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger