piątek, września 28, 2018

Babeczki z czarnym sezamem, cukrem kokosowym i rodzynkami






To jedne z moich ulubionych babeczek i odkąd przygotowałam je po raz pierwszy -  piekłam je już mnóstwo razy.
Chyba nigdy mi się nie znudzi ten obłędny smak!
Babeczki są mocno sezamowe oraz dzięki dodatkowi cukru kokosowego - lekko karmelowe.
I ostatnio ulubione mojej córki rodzynki...
Naprawdę połączenie wszystkich tych składników jest zaskakująco rewelacyjne!
Poza tym ciastka wyglądają nietuzinkowo, prawda?
Możecie też użyć sezamu białego, ale czarny jest bardziej intensywniejszy w smaku i nie posiada goryczki.
Oprócz tego jest dużo zdrowszy, ale nie będę na ten temat za bardzo się rozpisywać.
Po prostu skorzystajcie z przepisu, a zapewniam, że jeszcze nie raz go powtórzycie.
A jeśli macie większą rodzinę to zróbcie potrójną porcję!
Ja często robię mniejsze ilości, bo praktycznie każdego dnia mam coś nowego.
Jednakże często wracam do swoich przepisów.
Polecam!

(5 sztuk)
100g mąki pszennej
50g masła
50g cukru kokosowego
5 łyżek mleka
  1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
50g czarnego sezamu (u mnie Helio)

Masło należy roztopić i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
 W pierwszej misce wymieszać jajko, masło, mleko i cukier, a w drugiej - mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
 Suche składniki połączyć z mokrymi.
Na końcu do ciasta wmieszać sezam z rodzynkami.
.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić na kratce do ostudzenia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger