czwartek, sierpnia 23, 2018

Limonkowy deser lodowy z serkiem mascarpone i słomką ptysiową




Ostatnie moje lody z masłem orzechowym - klik wzbudziły wielkie zainteresowanie, że otrzymałam mnóstwo wiadomości z prośbami o różnego rodzaju proste desery mrożone.
Postanowiłam przygotować lekki deser, którego słodycz została przełamana nutą limonki.
Dodałam też słomkę ptysiową, co w połączeniu z mrożoną masą sprawiło, że słomka po prostu rozpływała się w ustach (ale nie rozmiękła).
Może nie uwierzycie, ale sama zjadłam cały deser za jednym podejściem...
Następnego dnia zrobiłam identyczny, aby maż też mógł spróbować tego świetnego połączenia.
Konsystencja deseru jest idealna, czyli łatwa do pokrojenia, nie twarda i nie rozpływająca się jak klasyczne lody.
Polecam!
Kto spróbuje?

(Litrowy pojemnik po lodach, u mnie o wymiarach 12 x 19 cm)
200 ml śmietanki 30-36%
100g serka mascarpone
  3 łyżki cukru pudru (płaskie)
  1 łyżka miodu (około 20g)
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka startej skórki z limonki
Dodatkowo:
50g słomki ptysiowej (użyłam w cukrze Brześć)

 Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone uprzednio zmiksowanym z miodem oraz sokiem i skórką z limonki.
Na końcu do masy wmieszać słomkę ptysiową przełamaną na 3-4 części.
Całość przełożyć do pudełka, zamknąć i schłodzić w zamrażarce.
Najlepiej, aby deser przed podaniem postał z 2 minuty w temperaturze pokojowej.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger