wtorek, lipca 24, 2018

Popcornowe szyszki z solonym karmelem/popcorn w solonym karmelu





Uwielbiam solony karmel, który już prezentowałam baaardzo dawno temu - klik.
Jest to najlepszy przepis - wykorzystywany mnóstwo razy!
Ostatnio też w moim domu dość często bywa popcorn, więc postanowiłam połączyć obie te rzeczy i tak powstały pyszne szyszki.
Są naprawdę rewelacyjne, a karmel wprost rozpływa się w ustach - nie jest twardy i nie lepi się do rąk.
Całość obłędnie pachnie oraz wygląda niezwykle kusząco!
Polecam!

(około 12 sztuk) (*)
Solony karmel:
200g cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16g)
50 ml wody
200 ml śmietanki 30%
100g masła
1/2 łyżeczki soli

Przygotować solony karmel.
 Cukry połączyć z wodą i podgrzewać w garnuszku do momentu, aż zrobi się złocisty lukier.
(Podczas gotowania nie mieszać!)
Następnie garnuszek zdjąć z ognia i mieszając - dodać śmietankę, masło oraz sól.
Garnuszek ponownie postawić na palnik i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Popcorn przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie przesypać do garnka z karmelem i bardzo dokładnie wymieszać.
(Popcorn powinien być całkowicie oblepiony karmelem.)
Po lekkim ostygnięciu z otrzymanej mieszanki uformować (**) podłużne szyszki lub dowolnej wielkości kule.
Całość odstawić (najlepiej do lodówki) do momentu zastygnięcia karmelu.

(*) U mnie wyszło 12 kulek większych od piłeczki pingpongowej.
(**) Popcorn oblepiony karmelem możecie w całości przełożyć do miski (zdjęcia wyżej).
Odklejany po kawałku również świetnie smakuje.

Użyłam popcornu PanSnack - bez dodatku soli i tłuszczów.
Ostatnio Natalia za nim szaleje, a mi się podoba, że nie posiada zbędnych dodatków.


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ale to bardziej mały urwis. Do aniołka jej daleko ;)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger