czwartek, czerwca 28, 2018

Pierś z indyka z cukinią, marchewką i porem, czyli lekki obiad nie tylko dla dzieci




Jeśli Wy lub Wasze dzieci macie ochotą na szybki, lekki i smaczny obiad - to koniecznie zainspirujcie się tym przepisem.
Pierś z indyka z cukinią, marchewką i porem jest świetnym, a przy tym bardzo pysznym połączeniem.
Przygotowanie całości zajmuje kilkanaście minut, więc to również doskonała propozycja do osób, które nie mają czasu na bardziej skomplikowane potrawy.
Użyjcie swoich ulubionych przypraw, ponieważ ja w diecie mojej córki ograniczam sól, więc mój bulion był delikatny, a indyka z warzywami tym razem doprawiłam słodką papryką oraz aromatyczną bazylią.
I proporcje również dostosujcie do własnych potrzeb.
Polecam!

100g piersi z indyka
100g cukinii
1 marchewka
kawałek białej części pora
Dodatkowo:
mąka pszenna
100 ml bulionu/wody
ulubione przyprawy
Ponadto:
2 łyżeczki masła

Pierś z indyka pokroić w kostkę, a następnie obtoczyć w mące i delikatnie zarumienić na łyżeczce masła.
Mięso przełożyć do garnuszka.
Cukinię z marchewką zetrzeć na grubych oczkach tarki, a pora drobno pokroić.
Na patelni po indyku roztopić pozostałe masło i podsmażyć na nim warzywa (*), które jak będą prawie miękkie należy połączyć z indykiem.
Dodać listek laurowy.
Całość zalać bulionem/wodą i dusić do miękkości, a na końcu doprawić do smaku.

(*) Warzywa najlepiej podsmażać pod przykryciem i co jakiś czas je przemieszać.
Uważać, aby się nie przypaliły. 

Użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger