sobota, czerwca 30, 2018

Bezglutenowe placuszki kokosowe z mąki teff z jabłkami




Pewnie nie wszyscy z Was słyszeli o mące teff...
A szkoda, bo jest naprawdę zdrowa i posiada wiele zastosowań w kuchni.
Doskonale sprawdzi się przy wypieku chleba, ciast, ciasteczek oraz w przyrządzaniu naleśników, placków lub kleików, jak również jako zagęszczasz do zup i sosów.
Mąkę teff powinni docenić zwłaszcza osoby z nietolerancją glutenu i białka.
Poza tym ziarna teffu są wielką skarbnicą kwasy foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, a także antyoksydantów i błonnika pokarmowego, a mąka z nich wytwarzana nie traci żadnych składników odżywczych, ponieważ ziarna te mielone są całości.
 Mąka teff dodaje potrawom lekko orzechowego aromatu.
Wracając do placuszków...
Smakują naprawdę rewelacyjnie!
Posiadają delikatnie kokosowo-orzechowy posmak oraz maksimum jabłek.
U mnie znikają ekspresowo, więc może sami spróbujecie?
Polecam!

(około 10 sztuk)
2 jajka
5 łyżek mąki teff (płaskich)
2 łyżki mleka kokosowego (może być inne roślinne lub zwierzęce)
2 łyżki cukru kokosowego
1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
1 szczypta cynamonu (solidna)
1 szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 jabłka
Ponadto:
masło/olej do smażenia

Wszystkie składniki na placki dokładnie połączyć.
Na końcu do masy wmieszać jabłka - uprzednio pokrojone w niewielką kostkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
 
Mąka teff oraz cukier kokosowy pochodzi ze sklepu A&W BIO.
 

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger