poniedziałek, maja 14, 2018

Ciasto serowe z tuńczykiem, pomidorem i kawałkami mozzarelli






 Ostatnio piekłam wytrawne babeczki, myślałam nad keksem, ale wyszło... ciasto.
Dodam, że bardzo pyyyszne, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu i kusząco pachnące.
Idealnie sprawdzi się na śniadanie, czy zwykłą przekąskę - w domu, na spacerze, wycieczce lub w pracy.
Doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycące, a najlepsze... jeszcze ciepłe.
Składniki zostały idealnie dopasowane, a same ciasto oprócz - świetnego smaku, długo pozostaje świeże.
Koniecznie spróbujcie!

(Tortownica o średnicy 16-18 cm)
2 jajka
50 ml oleju
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
sól, pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
50g żółtego sera
Ponadto:
1 kulka mozzarelli
1 pomidor
Wierzch:
żółty ser do posypania

Jajka należy ubić do puszystości.
Mieszając - dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
(Konsystencja powinna być jednolita oraz gładka.)
Gotowe ciasto wymieszać z żółtym serem startym na średnich oczkach tarki, a następnie z pokrojonym w kostkę pomidorem, mozzarellą oraz odsączonym tuńczykiem.
 Całość doprawić do smaku i przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Wierzch obficie posypać dodatkowym serem.
Ciasto piec (do tzw. suchego patyczka) w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Można podawać w wersji solo lub ze świeżymi warzywami - bądź ulubionym sosem.


Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. 
Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! 
To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla - pomysłów na dania z tuńczykiem jest wiele.
 Lubicie tą rybkę?
A może macie chęć na wzięcie udziału w konkursie?
Aż 500 nagród do wygrania.

  #MasterTuńczyk
 

6 komentarzy:

  1. Raczej zmodyfikuję przepis na ciasto bez tuńczyka, ale pomysł sam w sobie jest fantastyczny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam z tuńczykiem lub bez ;)

      Usuń
  2. Nie pomyślałabym o takim połączeniu i jestem bardzo ciekawa smaku <3
    Z chęcią dołączam do obserwatorów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi <3 Połączenie jest pyszne i szczerze polecam Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger