środa, kwietnia 11, 2018

Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej pieczony z marchewką



Moja córka nie pozwala mi na zbyt długie przebywanie w kuchni i robienie tego co bardzo lubię.
Zanim mąż wróci z pracy - jesteśmy tylko my i nasze długie spacery.
Dlatego staram się, aby większość obiadów nie było zbyt czasochłonnych, ale za to pysznych i jedzonych ze smakiem.
Właśnie taki jest ten kurczak!
Smakuje rewelacyjnie i kusząco pachnie.
Mięso wychodzi bardzo delikatne, lekko słodkie - z wyjątkowym posmakiem czosnku.
I ta zarumieniona skórka oraz aromatyczne kawałki marchewki...
 Koniecznie spróbujcie!

2 ćwiartki z kurczaka
Marynata:
1 łyżka miodu (płynnego) (*)
1 łyżka oleju
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli (płaska)
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
Ponadto:
1 marchewka
2 liście laurowe

 Przygotować marynatę.
Miód i olej dokładnie połączyć z drobno posiekanym czosnkiem oraz przyprawami.
 Przygotować kurczaka.
Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą.
Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie kawałki kurczaka, listki laurowe oraz marchewkę uprzednio pokrojoną w plasterki umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia worek należy rozciąć, aby mięso było zarumienione.
 
(*) Cenię sobie miody, które są smaczne i dobre jakościowo. 
I żeby nie traciły swoich właściwości przeważnie spożywam/używam ich bez działania wysokiej temperatury, ale do wypieków oraz potraw na ciepło również wybieram sprawdzony produkt.
Śmiało mogę Wam polecić miody Huzar, które są całkowicie naturalne, nie posiadają zbędnych dodatków i napradwę ich smak pozostaje w pamięci na dłużej.
Zresztą każdy może wybrać swój ulubiony miód, ponieważ firma posiada dość spory asortyment.
 



2 komentarze:

  1. Kusząca propozycja, a ja znam smak kompozycji miodu z czosnkiem. Często robię tego typu połączenia, znakomicie się uzupełniają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Miód z czosnkiem świetnie do siebie pasują. Mniam.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger