piątek, marca 16, 2018

Pieczone talarki z batatów nie tylko dla niemowląt


Uwielbiam bataty, choć przyznam, że teraz częściej je kupuję ze względu na córkę.
Bataty, czyli słodkie ziemniaki są zdrowsze od tych klasycznych, popularnych na naszych stołach i może gdyby nie cena - więcej osób mogłoby je bliżej poznać.
 Przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
 Bataty zawierają o wiele więcej cennych składników, mają niski indeks glikemiczny i są bogate w witaminy A, B, C, E, K.
Świetnie smakują w wersji wytrawnej oraz na słodko w przeróżnych ciastach i deserach.
Z pewnością na blogu nie raz  pojawi się przepis z użyciem batatów.
Tym razem prezentuję proste talarki, które bardzo lubi Natalia.
(Możecie też zrobić frytki - klik.)

1 średni bataty
  1 łyżeczka oleju (np. rzepakowego, kokosowego)
 Ponadto:
ulubione zioła
 
Batata należy obrać, umyć i dokładnie osuszyć, a następnie pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
 Całość przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie wymieszać (aby olej delikatnie pokrył każdy kawałek).
Talarki luźno umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać ziołami.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach.
(W międzyczasie sprawdzić czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości talarków oraz piekarnika - ja posiadam gazowy.)
 
 

2 komentarze:

  1. uwielbiam tę słodkość batatów połączoną z charakterystyczmi ziołami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger