czwartek, marca 15, 2018

Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku - recenzja


"Gotuję, nie marnuję" to książka Sylwii Majcher, której premiera miała miejsce 14 marca 2018 r.

Kim jest Sylwia Majcher?

To dziennikarka TVN24, współautorka nagradzanego bloga kulinarnego kuchniawformie.pl oraz zwyciężczyni ogólnopolskich Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy i absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW W Warszawie. 
Jest też autorką wielu reportaży i wywiadów kulinarnych. 
To mistrzyni kuchennej improwizacji, ponieważ ze światła w lodówce potrafi ugotować trzydaniowy obiad i tym samym resztki postawić na stole w atrakcyjnej odsłonie. 
Swoje nieoczywiste przepisy testuje na dwójce dzieci. 
Jej nieustającym źródłem inspiracji są regularne podróże. 
Lubi zaglądać szefom kuchni do garnków oraz talerzy. 
Zbiera książki kucharskie z całego świata, w nowych miejscach zamiast muzeów zwiedza targowiska i miejsca, w których karmiącą zaskakująco. 
Gdy nie gotuje i nie je, biega albo jeździ na rowerze. 


Książka "Gotuję, nie marnuję" idealnie wpisuje się w coraz silniejszy i świadomy w Europie oraz Stanach Zjednoczonych trend zero waste. 
Wyrzucanie jedzenia zaczyna być nietaktowne, a umiejętność twórczego wykorzystywania resztek - doceniana i pożądana. 

Książka podzielona została na rozdziały:


Znajduje się tu mnóstwo rad i informacji dotyczących żywności, jak ją przechowywać, przetwarzać czy wykorzystywać.
 Autorka również podpowiada jak planować zakupy, co i gdzie kupować i nawet podaje menu tygodniowe.



Następnie zostały umieszczone rozdziały z mnóstwem przepisów, które pogrupowano według najczęściej marnowanych składników.






 W większości przepisów nie ma podanych konkretnych ilości składników, ponieważ ostateczny smak dania ma zależeć od tego, co zostało z obiadu lub kolacji, a nie być wymuszony przez określone proporcje.
 Jednak są też potrawy, które wymagały szczegółowego opisu, więc zostały doprecyzowane.






W książce znajdują się nie tylko przepisy z pozostałości, które można wykorzystać, ale również z produktów mniej popularnych, np. mango z promocji, czy granatu, który kupiliśmy pod wpływem chwili, a w domu okazało się, że nie mamy na niego pomysłu.


Wszystkie przepisy są proste, nie wymagają wielkich umiejętności, ani specjalistycznych sprzętów.
Każdy może zostać recyklingowym kulinarnym bohaterem.

Prawda, że propozycje na dania z resztek wyglądają niezwykle apetycznie?






 
Podsumowanie...

"Gotuję, nie marnuję" to pozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. 
Autorka pokazuje mnóstwo sposobów na to, aby resztki, zamiast do kosza, trafiły na talerze. 
Tu każdy składnik może mieć drugie życie!

Po za tym książka jest świetnym źródłem informacji na temat nie marnowania żywności.
Dzięki niej możemy mniej marnować jedzenia i sporo oszczędzić.

Polecam!

Dane o książce:

 Autorzy: Sylwia Majcher
Liczba tron: 192
Format: 20,5 x 26 cm
Oprawa: twarda
Premiera: 14.03.2018
Wydawnictwo: Buchmann
 

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger