poniedziałek, marca 12, 2018

Cykoria duszona w maśle + kilka rad dotyczących zakupu i przechowywania



 Pierwszy raz cykorię jadłam bardzo dawno temu w Belgii i już wtedy bardzo mi posmakowała.
W polskiej kuchni jest jeszcze słabo doceniana lub odrzucana ze względu goryczkowaty smak.
A szkoda, bo to naprawdę wielka skarbnica witamin i minerałów, ma mało kalorii, a także dobrze wpływa na nerki, trawienie oraz skórę.
Posiada też niski indeks glikemiczny (15 IG).
Dla mnie świetnie smakuje na surowo w sałatkach, ale często ją też duszę lub zapiekam na różne sposoby.
Poniżej przedstawię Wam prosty sposób, który jest chyba najpopularniejszym...
Tak przygotowana cykoria jest bardzo smaczna, ma kusząco maślany zapach i idealnie nadaje się na przystawkę - czy dodatek do obiadu.
Polecam!
Na końcu przepisu znajduje się kilka wskazówek jak kupować i przechowywać cykorię.

(2 porcje)
4 cykorie
30g masła (2 łyżki, u mnie masło klarowane Sertop)
 50 ml wody
 1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru pudru
sól, pieprz

Cykorie należy umyć, osuszyć, a następnie przekroić na pół i powycinać z nich głąby.
Każdą połówkę pokroić na niezbyt cienkie plasterki i przełożyć na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem.
 Smażyć (mieszając) przez około minuty, aby każdy kawałeczek cykorii pokrył się masłem.
Dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku oraz wlać wodę.
Całość dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut, aż cykorie zmiękną i woda całkowicie odparuje.
 
 Rady:
 
Wybierając cykorię zieloną (bo jeszcze są inne odmiany) - zawsze zwracajcie uwagę na jej wielkość i kolor.
Czym jest mniejsza, ma przylegające liście i jaśniejszy kolor, tym jest smaczniejsza.
Zzieleniałe liście świadczą o tym, że cykoria zgorzkniała pod wpływem światła, a dodam, że jest uprawiana bez jego udziału.
 Listki nie mogą też posiadać jakichkolwiek brązowych plamek.
Pamiętajcie, aby cykorię przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w lodówce na półce do przechowywania warzyw.
Powinna wytrzymać do tygodnia.


 

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam i nie miałam do czynienia z cykorią - zaciekawiłaś mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto ją polubić, choć wiem, że nie wszystkim to się uda :)

      Usuń
  2. Lubię cykorie. Z początku wydawała mi się gorzkawa, jednak to kwestia przygotowania 💙💚💛

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować i skorzystać z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam cykorii , ale z chęcią bym spróbowała i wybrała właśnie Twój przepis :)
    Pozdrawiam :*
    https://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger