poniedziałek, lutego 26, 2018

Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki (bez jajek i mleka)





Ciasteczka te przypominają małe bułeczki i prawdę powiedziawszy sama nie wiem jak je nazwać.
Jednak jedno jest pewne - smakują przepysznie, a podczas pieczenia - bananowy zapach roznosi się po całej kuchni.
Są delikatnie chrupiące z zewnątrz i posiadają mięciutkie wnętrze, które idealnie komponuje się z dodatkiem kremu czekoladowego.
Zresztą posypane cukrem pudrem także znikają ekspresowo.
Doskonale sprawdzą się w przypadku wegan oraz alergików, ponieważ nie zawierają jajek oraz mleka.
Koniecznie spróbujcie.
Polecam!

(około 50 sztuk - w zależności od wielkości)
400g mąki pszennej
100g cukru
100 ml wody
50 ml oliwy
1 banan (dojrzały)
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania
polewa czekoladowa/krem czekoladowy

Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami  wyrobić na jednolitą masę.
Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy wałeczek pokroić na odcinki o grubości 1 cm. 
Można też formować kuleczki wielkością przypominające spory orzech włoski.
Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 15 minut w 180 stopniach. 
Ostudzone ciastka posmarować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
(U mnie znikały z kremem czekoladowo-orzechowym Zentis.)




Inspiracja z tej strony - klik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger