poniedziałek, stycznia 29, 2018

Kurczak pieczony w mleku


Kurczak pieczony w mleku to prosty, ale naprawdę bardzo pyszny obiad dla całej rodziny! Lubię różne kombinacje z kurczakiem, a najbardziej takie szybkie i niezbyt skomplikowane. Tak właśnie jest również w tym przypadku. Kurczak pieczony w mleku smakuje przepysznie. Jest delikatny oraz bardzo soczysty. Posiada przyrumienioną skórkę, apetyczny zapach i fajny mleczny sosik. Świetnie komponuje się z przeróżnymi warzywami, więc nie ma problemu, abyście przed pieczeniem dorzucili swoje ulubione lub te, które macie pod ręką. Mięso również możecie doprawić wedle własnych upodobań. Smacznego!

Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: około 70 minut


Kurczak pieczony w mleku - składniki:


  • około 800g kurczaka (mogą być dowolne części z kurczaka)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska; u mnie najczęściej wędzona)
  • 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mleka (*)
 


Kurczak pieczony w mleku - przygotowanie:


Kurczaka umyć i po osuszeniu dokładnie natrzeć przyprawami. Mięso można odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki, aby po upieczeniu było bardziej aromatyczne, ale jeśli nie macie czasu to przystąpcie do dalszych etapów. Kawałki kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
(Powinny leżeć obok siebie, a nie jeden na drugim.)
Dodać marchewkę uprzednio pokrojoną w grubsze plasterki. Całość zalać mlekiem, przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 70 minut do miękkości w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków kurczaka.)
W trakcie pieczenia mięso należy obrócić na drugą stronę, a marchewkę przemieszać. Z 15 minut przed końcem zdjąć folię, aby skórka nabrała złotego koloru.
 
 

Kurczak pieczony w mleku - dodatkowe informacje:


(*) Ilość mleka zależy od szerokości naczynia żaroodpornego, ponieważ nie musi ono zakrywać kurczaka w całości. Wystarczy, aby sięgało do 1/3 jego wysokości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger