poniedziałek, stycznia 22, 2018

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie (na obiad i kanapkę)





  Schab to mięso, które jest mało soczyste, a pieczenie dodatkowo je wysusza.
Zgadzacie się ze mną?
Przyznam, że mam kilka sposobów, aby mięso nie było wiórowate (zerknijcie np. na schab pieczony w mleku - klik), ale najprostsza metoda to pieczenie go w rękawie.
Do tego kilka podstawowych przypraw oraz czooosnek!
Tak upieczony schab jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny.
Może być doskonałą propozycją na obiad, a po ostudzeniu wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem.
Koniecznie spróbujcie!

1,3 kg schabu
Przyprawy:
1 łyżka majeranku (płaska)
1 łyżka tymianku
 1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka soli (lub według gustu)
pieprz
Dodatkowo:
5 ząbków czosnku

Umyty i osuszony schab natrzeć uprzednio wymieszanymi przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku).
  Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do do lodówki - minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w 210-220 stopniach, a następnie około 80 minut w 180.
(Po zmniejszeniu temperatury każdy 1 kg mięsa piec 1 h.)
Upieczony schab wyjąć z worka i ostudzić.
Po 10 minutach można kroić na obiad (*) (wtedy soki pozostaną w środku i mięso nie będzie suche) lub zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, aby mięso posłużyło na kanapki.

(*) Schłodzony schab również można odgrzać.
W tym celu należy pokroić go w plastry i ułożyć na patelni z odrobiną wody.
Mięso podgrzewać jak najkrócej pod przykryciem - w międzyczasie przewrócić na drugą stronę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger