środa, września 06, 2017

Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą





Ciasto jest przepyszne i proste w przygotowaniu.
Idealnie łączy w sobie słodycz mleka i bezy z kwaskowatą nutą cytryny.
Całość wprost rozpływa się w ustach...
Koniecznie spróbujcie!

(U mnie forma serce o wymiarach 23 x 23 cm)
Spód:
200g herbatników
80g masła
Masa:
300g mleka zagęszczonego słodzonego
100 ml soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytrynowej
2 żółtka
 Beza:
2 białka 
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotować spód.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno formy.
  Całość schłodzić w lodówce - przez około 30 minut.
Przygotować masę.
 W misce umieścić mleko zagęszczone, sok i skórkę z cytryny oraz żółtka.
Całość mieszać do momentu zgęstnienia masy.
(Potrwa to kilka minut.)
Masę przelać na herbatnikowy spód.
Przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec - miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny.
(Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
Bezę równomiernie rozsmarować na masie cytrynowej.
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Beza powinna być zarumieniona.)
Kroić po ostudzeniu.

2 komentarze:

  1. Ja uwielbiam różne tarty, jednak nigdy nie miałam odwagi ich przygotować. Zawsze obawiałam się, że nie wyjdą idealne. Dopiero rozpoczynam przygodę z wypiekami. Poza tym nie miałam sprawdzonego przepisu, to nie chciałam ryzykować. Twoje pomysły na dania wykorzystuję bardzo często i zawsze wychodzą smaczne, więc mam nadzieję, że z tartą też się uda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam wypróbować ten przepis. Czekam na efekt :*

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger