poniedziałek, kwietnia 24, 2017

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką (pieczony)



 


Dawno nie piekłam sernika, a miałam ochotę na jakiś szybki, niezbyt wymyślny i prosty w przygotowaniu...
Ten - okazał się wielkim hitem nie tylko wśród rodziny, ale dostałam też zamówienie od kilku znajomych, którzy mieli okazję go spróbować.
Miłe.
Masa jest bardzo delikatna oraz kremowa.
Dodatkowo cudownie pachnie i posiada apetyczny, żółty kolor.
Kokosowy wierzch to przepyszne zwieńczenie całości.
Po prostu obłęd...
Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że ten sernik będzie jednym z Waszych ulubionych!

(Forma o wymiarach około 21,5 x 26 cm)
1 kg mielonego twarogu (użyłam dobrej jakości! z wiaderka)
2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka cukru
2 jajka 
3 żółtka
6 łyżek oleju (u mnie rzepakowy - Woj-len)
1,5 opakowania budyniu waniliowego (*)
kilka kropel aromatu waniliowego
Wierzch:
3 białka
1/2 szklanki cukru
50g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
180g herbatników do wyłożenia spodu

Jajka (całe i żółtka) utrzeć z cukrem, a następnie dodać twaróg, olej, proszek budyniowy i kilka kropel aromatu waniliowego.
Całość wymieszać i stopniowo połączyć z mlekiem.
Tak przygotowaną masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wyłożonej herbatnikami. 
Sernik piec (w lekko rozgrzanym piekarniku) przez około 45 minut w 200 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Pod koniec pieczenia przygotować kokosową pierzynkę.
Białka ubić na sztywno.
Miksując - porcjami dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki.
Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i na wierzchu rozsmarować kokosową masę.
Ciasto podpiec dodatkowe 15 minut, a następie ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka.
Po ostudzeniu wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

(*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie 2 opakowania budyniu. 
W wersji bezglutenowej użyjcie odpowiednich ciastek lub zrezygnujcie ze spodu.
Wtedy idealnie nada się budyń bez glutenu, który bez problemu możecie nabyć w sklepie eSłoneczko.



6 komentarzy:

  1. Ja zrobiłam ten sernik na biszkoptach maczanych w ekspresso i błyskawicznym ccacaoo "Puchatek" - nie miałam herbatników dlatego tak zrobiłam. Ponadto dodałam jednak 2 budynie. Sernik wyszedł bardzo pyszny. Myślę, że można dodać do niego rodzynki albo np. brzoskwinie. Polecam, mojej rodzince smakowało.☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu i zmiany również smakowite... A masz może zdjęcie? Umieściłabym w galerii na fanpage.

      Usuń
    2. tak, zrobiłam zdjęcie (choć został już tylko kawałek sernika) i nie bardzo wiem jak zamieścić to zdjęcie ponieważ mogę tylko na Faceboku

      Usuń
    3. Już mam i dodałam do albumu. Wyszedł pyszny!

      Usuń
  2. Wrzuciłam na Twojej stronie na Facebooku

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger