Przepis autorski (mój).
Prosta i szyba wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu - z chlebem.
Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i mięciutkie...
Możecie je doprawić na własny smak.
Polecam!
1 kg boczku wieprzowego
2-3 ząbki czosnku
Przyprawy: (mogą być wg gustu)
2 liście laurowe
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
1/3 łyżeczki kolendry
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki kurkumy
Dodatkowo:
Umyty i osuszony boczek natrzeć przyprawami i naszpikować
czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki
czosnku).
Na wierzchu ułożyć liście laurowe.
Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do piekarnika.
Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!