sobota, lutego 11, 2017

Szybki chleb kubański (pszenny, gotowy w godzinę)








Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią monotonne wyrabianie pieczywa i czekanie, aż ciasto wyrośnie.
Dlatego powinien przekonać Was fakt, że chleb - wraz z pieczeniem jest gotowy zaledwie w godzinę!
Dodatkowo wyglądem przypomina sklepowy bochenek, ale w smaku jest o wieeele lepszy.
A skąd ta nazwa?
 Przepis pochodzi z książki Bernarda Claytona "New Complete Book of Breads" i według niego jest to idealny wypiek dla każdego początkującego piekarza.
Całkowicie zgadzam się z tym, ponieważ autorem tego przepysznego chleba jest mój kochany mąż.
Samodzielnie wszystko wykonał i dokonał niewielkich modyfikacji w oryginalnej wersji, co uważam za świetną robotę!
Satysfakcja z efektu i mina żony... - bezcenne!

  Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

(1 bochenek)
    3 szklanki mąki pszennej typ 650
    1,5 szklanki mocno gorącej wody (około 80 stopni)
    1 opakowanie suchych drożdży
    1,5 łyżeczki cukru
     1,5 łyżeczki soli
Wierzch:
1 łyżka wody + 1 łyżka oliwy

Mąkę należy wymieszać z cukrem i solą, a następnie wyrabiając - stopniowo dolewać gorącą wodę.
Na końcu wsypać drożdże.
Całość zagniatać przez około 10 minut.
 (Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i dobrze odchodzić od dłoni). 
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut - do lekkiego wyrośnięcia.
Po tym czasie należy z niego uformować bochenek.
Chleb przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia, a wierzch posmarować odrobiną wody wymieszanej z oliwą i delikatnie ponacinać.
Pieczywo wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180 stopniach - do zarumienienia się.
 Ostudzić na kratce i kroić po ostudzeniu.



4 komentarze:

  1. Witam, chętnie wypróbuję ale czy mogą być drożdże świeże? jeśli tak to jaka ilość?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam zwykle drożdże babuni ile dac?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger