czwartek, lutego 02, 2017

Sernik miodowy z cynamonem (pieczony)







Sernik miodowy z cynamonem powstał pod wpływem chwili, ale piekłam już go niejednokrotnie na życzenie rodziny i znajomych.
Sama uwielbiam ten miodowo-cynamonowy smak, który jest delikatny oraz idealnie komponuje się z całością.
Sam sernik jest przepyszny, lekki, kremowy, świetnie się kroi i ładnie wyrasta, nie pęka.
Koniecznie sami spróbujcie!

 
Sernik miodowy z cynamonem - składniki:
 
(Forma o średnicy 22 cm)
Spód:
200g kruchych ciasteczek/herbatników
80g masła/margaryny
 1/2 łyżeczki cynamonu
Masa:
500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka)
100 ml śmietanki 30-36%
3 jajka
60g miodu (około 5 płaskich łyżek)
60g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki cynamonu
Polewa:
70g czekolady mlecznej
1-2 łyżki mleka
1 łyżka masła
Opcjonalnie:
posiekane orzechy do posypania (u mnie włoskie)

 
Sernik miodowy z cynamonem - przygotowanie:
 
Przygotować spód.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
(Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.)
Spód z formą schłodzić w lodówce - przez około 30 minut.
Przygotować masę serową.
Twaróg zmiksować z jajkami, dodać cukier, miód i po wymieszaniu - kremówkę, a na końcu mąkę z cynamonem.
(Masę należy mieszać tylko do połączenia się składników. Nie warto jej napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.)
Całość przelać na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać.
 Piec około 60-80 minut (*) w 170 stopniach.
 Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce.
 Po tym czasie przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i masła, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego.
Polewą udekorować sernik i wierzch opcjonalnie posypać orzeszkami.

 (*) Używam piekarnika gazowego, który czasami ma swoje humorki. Przeważnie ciasta piekę odrobinę dłużej, więc w tym przypadku czas pieczenia sernika może być krótszy (niż podałam wyżej) o 5-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger