Zanim na blogu traficie na mój przepis z użyciem mąki żołędziowej, to postanowiłam opisać ją Wam w osobnym poście.
Myślę, że warto przeczytać poniższe informacje, ponieważ pomimo wielu właściwości odżywczych - nie wszyscy ją polubią.
Dlaczego?
Ze względu na swój charakterystyczny, lekko ziemisty smak, który posiada lekką goryczkę.
Przyznam, że jest wyczuwalny w potrawach, która zawierają mąkę żołędziową.
Dla mnie osobiście mąka ta idealnie sprawdza się w wypiekach i placuszkach z korzenną nutą.
W reszcie należy ją po prostu zaakceptować.
Dodam jeszcze, że z mąką żołędziową trzeba umieć się obchodzić, gdyż nie wsiąka ona płynów i jest trudna do wymieszania, dlatego wartą ją łączyć ze składnikami lepkimi - takimi jak jajka, czy ziemniaki.
Po obróbce termicznej delikatnie twardnieje i zmienia kolor potrawy (moje placuszki wyszły jakby czekoladowe).
Idealnie też sprawdzi się w wypiekach z owocami, bo dzięki niej możemy uniknąć zakalca.
I jeszcze jedno...
Mąka z żołędzi jest mąką bezglutenową!
Kilka ciekawostek:
Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach
gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników.
W
porównaniu z mąką zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i
magnez, czyli bardzo ważne dla zdrowia składniki mineralne.
Mąka ta jest bogata w witaminy z grupy B.
Zawiera także dużo cennego dla
funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad 5%
nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wartość odżywcza:
322 kcal/1355 kJ w 100g produktu
Zawartość podstawowych składników w suchej masie:
- sód 17 mg/kg
- potas 4500 mg/kg
- fosfor 730 mg/kg
- wapń 740 mg/kg
- wapń 740 mg/kg
- magnez 340 mg/kg
- błonnik 16,8 %
- błonnik 16,8 %
- białko 4,1 %
- kwasy tłuszczowe 5,1 %
- sole mineralne 1,2 %
- węglowodany 72,8 %
- sole mineralne 1,2 %
- węglowodany 72,8 %
Sposób użycia:
Mąkę żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej w proporcji 2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej - do wypieku chleba, bułek, ciasteczek oraz innych wyrobów.
Można ją wykorzystać także do wszystkich dań - gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową, np jako dodatek do:
-makaronu
- omletów z jaj
- placków ziemniaczanych (dodając do 2/3 tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi)
- omletów z jaj
- placków ziemniaczanych (dodając do 2/3 tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi)
Z własnego doświadczenia wolę dodać odrobinę mniej mąki żołędziowej niż 1/3 całości mieszanki mącznej.
Dostępność:
Mąkę żołędziową można przygotować w warunkach domowych, ale osobiście idę na łatwiznę i kupuję ją w sklepie.
Niestety jest trudno dostępna i przeważnie do nabycia w sklepach ze zdrową, żywnością - choć nie we wszystkich.
Ja w swoją zaopatrzyłam się na stronie Zdrowego Marketu 24 - klik.
Przepisy z mąką żołędziową:
Tu - klik, możecie znaleźć moje propozycje na zastosowanie mąki z żołędzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!