sobota, czerwca 25, 2016

Kruche ciasteczka wytrawne (czosnkowe)







Inspiracja z blogu: Warsztat Smaku.
 Ciasteczka są przepyszne, bardzo delikatne i niezwykle kruche.
Idealnie sprawdzą się do podjadania w ciągu dnia, do wina, piwa - czy jako przekąska przez telewizorem.
Możecie doprawić je wg własnego smaku lub zrobić w sposób (*) opisany na końcu postu.
Pycha!

(około 14 dużych sztuk, 30 mniejszych)
 150g mąki pszennej
100g masła/margaryny
1 szczypta cukru pudru
1 żółtko
Dodatkowo:
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czosnki granulowanego
odrobina pieprzu (użyłam czarnuszki)

   Masło/margarynę wymieszać z żółtkiem, szczyptą pudru a następnie z mąką i przyprawami.
 Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 12 minut w 190 stopniach.
(Powinny być lekko zarumienione.)

(*) Ciasteczka można też zrobić w inny sposób. Do ciasta należy dodać odrobinę soli, a przed pieczeniem ciastka posmarować białkiem i oprószyć przyprawami lub żółtym serem.
 
 

2 komentarze:

  1. Ciastka ciężko się wałkowało, ciągle pękało na obrzeżach, po wycięciu kółek rozsypywały się przy przenoszeniu. Po upieczeniu w rękach się rozpadały a w ustach miało się jakby piach. Niesmaczne. Nie wiem co poszło nie tak, wszystko zrobiłam jak trzeba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niemożliwe. Ciasto powinno być idealne do wałkowania i miękkie. Inspirowałam się innym przepisem, który też nie sprawiał problemów. Upieczone ciasteczka smakują rewelacyjnie. Nie powinny być pisakowe, a kruche. Czy na pewno proporcje składników zostały zachowane?

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger