Przepis na ciasto jest niezawodny, sprawdzony i korzystam z niego odkąd sięgam pamięcią. 
Spód jest pulchny i chrupiący z zewnątrz.
Co do dodatków, to z nimi bywa różnie i po prostu dodaję to co mam w lodówce.
Poniżej podałam jeden z przykładów.
Polecam!
 Pizza z kiełbasą - składniki:
(Pizza o średnicy około 25 cm)
Ciasto: 
  350g mąki pszennej (użyłam typu 00)
200 ml ciepłego mleka/wody 
20g świeżych drożdży
3 łyżki oleju 
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
 Sos:
  200-300 ml passaty pomidorowej
 2 ząbki czosnku
bazylia, oregano
bazylia, oregano
1-2 łyżki oleju
sól, pieprz
sól, pieprz
Dodatki:
 żółty ser
pieczarki
kiełbasa
pomidor
 Pizza z kiełbasą - przygotowanie: 
Zaczyn. 
Mleko/wodę, drożdże, cukier i 3 łyżki mąki wymieszać i pozostawić na 5-10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto. 
Gotowy rozczyn przelać do pozostałej mąki, wsypać sól.
Całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie połączyć z oliwą, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
(Ciasto powinno podwoić swoją objętość.) 
 Po tym czasie z ciasta uformować kilka okrągłych placków, zrobić jeden lub zwyczajnie rozwałkować i ułożyć na lekko natłuszczonej blasze.
Sos.
Czosnek drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
Dodać passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia.
Podgotować, aż sos odrobinę zgęstnieje.
Doprawić do smaku.
Całość. 
Ciasto do pizzy posmarować sosem i obficie posypać startym serem.
Następnie ułożyć pozostałe dodatki: pieczarki, kiełbasę i pomidora.
Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach. 
 (Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta.)
|  | |
| Jedna z wcześniejszych wersji: z szynką i brokułem. | 
 





 
Pysznie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńCzy ta porcja ciasta będzie wystarczająca na tą dużą blachę do takiej zwykłej kuchenki gazowej?
OdpowiedzUsuńCzy chodzi o blachę dołączoną do piekarnika? Bo jeśli tak, to nie.
UsuńJaka to mąka 00 ??😀
OdpowiedzUsuńTo taki typ mąki pszennej specjalnie przeznaczony do pieczenia pizzy. Posiada wysoki stopień zmielenia i jest bardzo leciutka. Dzięki niej ciasto na pizzę jest miękkie i delikatne w środku oraz chrupiące na zewnątrz.
Usuńna zwykła blachę yaka do placków Jan
OdpowiedzUsuńNa więcej niż połowę, ale na całą raczej nie. Zresztą są kuchenki o różnej szerokości... Ja przeważnie robię grubsze ciasto :)
Usuń