czwartek, kwietnia 28, 2016

Cukinia z mięsem mielonym i mozzarellą





Tak przygotowana cukinia jest po prostu... przeeepyszna.
Częstą ją przyrządzam i za każdym razem nie możemy się nią najeść.
Idealnie nadaje się jako danie obiadowe lub przekąska - na różnych uroczystościach i w plenerze.
Danie można przygotować na grillu (*).

2 cukinie (około 350-400g każda)
250g mięsa mielonego (można nieco mniej)
120g mozzarelli
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
1 pomidor (duży)
2 łyżki oliwy
bazylia
sól, pieprz
Dodatkowo:
8 plastrów pomidora
kilka pomidorków miniaturek

 Cukinie umyć, osuszyć, poodcinać końce i przekroić w poprzek - na około 4 części każdą.
Z każdego kawałka wydrążyć miąższ, pozostawiając na spodzie jego cienką warstwę.
Wszystkie kawałki wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 5 minut.
Po tym czasie wyjąć z wody i osuszyć.
Czosnek i cebulę (grubo posiekane) podsmażyć na oleju.
Dodać mięso oraz pokrojonego w kostkę pomidora.
Całość dusić przez 15 minut, po czym przełożyć do miski i lekko ostudzić.
Dodać ser (pokrojony w kostkę), wymieszać i doprawić do smaku (solą, pieprzem, bazylią).
Cukinie napełnić farszem i poustawiać w formie do pieczenia.
Na wierzchu każdego kawałka położyć plasterki pomidorków, lekko posolić i posypać bazylią.
Zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach.
Cukinie poustawiać na plastrach pomidorów przed pieczeniem lub jak już będzie gotowa - wg gustu.


(*) Cukinię można grillować. Wtedy nie trzeba jej gotować w wodzie, a po wypełnieniu farszem - każdy kawałek należy obwinąć folią aluminiową.
GRILL PIKNIK Menu

2 komentarze:

  1. Zrobiłam dzisiaj, tylko nie wiem czy dobrze zrobiłam tarkując wycięte wnętrza cukinii i dodałam ją do farszu. W każdym razie wyszło pysznie. Mój syn już zamówił sobie powtórkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. To świetny pomysł z dodaniem wnętrza cukinii do farszu :) I najważniejsze, że smakowało!
    A masz może zdjęcie? Z chęcią umieściłabym je w galerii na fb.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger