niedziela, marca 20, 2016

Ciasteczka z mąki kokosowej dla diabetyków






Te ciasteczka są moją dumą i zapoczątkowały moją przygodę z mąką kokosową.
Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i chłonie dużo płynów, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób przygotować potrawę, aby nie rozpadła się i nie była zbyt twarda/sucha.
Wracając do przepisu..
Ciasteczka są idealną przekąską nie tylko dla diabetyków - mąka kokosowa posiada niski indeks glikemiczny - 35.
Mają cudowny, kokosowy posmak, są lekko wilgotne i delikatnie miękkie.
Starałam się, aby należały do kategorii ciastek kruchych, ale nie były typowymi "łamaczami zębów".
Mi - oraz osobie, której je przygotowałam - bardzo przypadły do gustu.

(około 18 sztuk)
2 jajka (średnie/duże)
 50g cukru brzozowego/ksylitolu (może być inna substancja słodząca)
5-7 łyżek oleju kokosowego (rozpuszczonego)
5 łyżek mleka (może być woda)
Dodatkowo (opcjonalnie):
2 łyżki owoców białej morwy (suszonych)
2 łyżki jagód goi (suszonych)

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć (za pomocą dłoni).
(Masa powinna być miękka, plastyczna i niezbyt krucha. W razie potrzeby należy dodać odrobinę oleju kokosowego.)
Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego.
Kuleczki spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być zarumienione - uważać, aby nie przypaliły się.)
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem - przygotowanym z ksylitolu.
  
  Miseczka widoczna na zdjęciu pochodzi z pracowni rzeźbiarskiej "Graciarnia".

40 komentarzy:

  1. Właśnie upiekłam ciasteczka. Są pyszne. Tylko moje chyba nie są takie wyrośnięte, nie wiem dlaczego? Ale smakują niesamowicie.
    Teraz piecze się druga blaszka, wcisnęłam do środka malinkę. Zobaczę co będzie. Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam, Teresa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasteczka smakują. Z malinką pewnie też będą smaczne! Może bardziej spłaszczałaś i dlatego u mnie wyglądają na bardziej wyrośnięte.
      Ps. Masz może zdjęcie? Z chęcią umieszczę je w specjalnej galerii na fb.

      Usuń
    2. Witam Panią 🙂
      mam pytanie: czy ciasteczka długo się przechowują ? Już przygotowuję pierniczki na Święta dla przyjaciół i chciałabym wiedzieć, czy się przechowują w puszce.
      Pozdrawiam- Lilianna Jarząbska

      Usuń
    3. Może ja Pani przygotować max tydzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

      Usuń
  2. Z malinką wyśmienite. Zdjęcie mogę przesłać mailem.
    Pozdrawiam, Teresa

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, zaciekawił mnie bardzo ten przepis, tym bardziej że jest dla takich początkujących w kuchni jak ja ;) tylko czy proszek do pieczenia też muszę dodać? nie ma go na liście składników i nie wiem, czy to przypadkiem jest tak oczywiste, że tego się już nie pisze...? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można dodać inny olej zamiast kokosowego ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ciasteczka bardzo rosną? Zastanawiam się czy by wyszły gdyby ciasto rozwałkować i użyć foremek/wykrawaczy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz piekłam ciasteczka na mące kokosowej. Dodałam jagody goji i rodzynki - wyszły wyśmienite. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciastka posmakowały. A może ma Pani zdjęcie?

      Usuń
  7. Właśnie je upiekłam. Są przepyszne a zapach taki że zwariować można :) Słodkie, kruche i z kokosową nutą. Wątpię czy jakieś uchowa się do jutra..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, że ciastka posmakowały. A może ma Pani zdjęcie?

      Usuń
  8. Ciasteczka wyszły pyszne ��. Wilgotne i pięknie pachnące ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. A masz może zdjęcie?

      Usuń
    2. Tak, wysłałam na fb :)

      Usuń
    3. Dziękuję <3
      https://www.facebook.com/Dibloguje/photos/a.1649762971902183/2345177875694019/?type=3&theater

      Usuń
  9. Moje się właśnie pieką :) czekam z niecierpliwością :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mąki ma być tylko 70 gr?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie zbyt mała ilość, przy takiej ilości płynnych składników jak jaka I olej kokosowy... Dodałam dwukrotna ilość mąki a i tak się rozplynely na blasze

      Usuń
    2. To nie możliwe. Użyła pani mąki kokosowej? Mąka kokosowa chłonie sporo płynów i zachowuje się zupełnie inaczej niż np. pszenna. Sporo osób skorzystało z tego przepisu i absolutnie żadna z nich nie miała takiego problemu. Z pewnością te ciastka nie mogły się rozpłynąć.

      Usuń
  11. Czy zamiast jajka mozna dodac make kukurydziana z woda albo zmielone siemie lniane z woda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę kukurydzianą nie, bo ciastka będą baaardzo suche, ale wody z siemieniem lnianym nie próbowałam.

      Usuń
  12. A czy zamiast cukru można dodać banana, daktyle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, z tymże zmieni to konsystencję ciastek i będą to już inne ciacha.

      Usuń
  13. Są nieziemskie 💓 dziękuję za super przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! A może posiada pani zdjęcie swojego dzieła?

      Usuń
  14. Niestety nie, ale na pewno będę je często robić i wtedy podeślę ☺️

    OdpowiedzUsuń
  15. O mamuniu, wlasnie wyjelam z pieca, druga tura się piecze, niebo w gębie, dobrze, że od razu zrobiłam z potrojnej ilości ciasta haha. Katt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciastka posmakowały. A masz może zdjęcie do umieszczenia w galerii na Facebooku?

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger