środa, stycznia 13, 2016

Zupa pieczarkowa (pieczarki smażone)



  Zupa jest pyszna i niezwykle aromatyczna.
Można ją zabielić śmietaną lub dodać serek topiony.
Wszystko zależy od naszego gustu, ale w obu przypadkach smakuje rewelacyjnie.

30-40 dag pieczarek
1 duża cebula
5 średnich ziemniaków
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
6 cm pora
3 czubate łyżki śmietany 18%/100g serka topionego
  3 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego
2-3 łyżki masła
natka pietruszki
prażona cebulka (opcjonalnie)
sól, pieprz

Ugotować wywar mięsny (z listkami laurowymi, zielem angielskim i solą).
Pieczarki z cebulą podsmażyć na maśle.
Do garna wrzucić pokrojone warzywa.
Całość gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać pieczarki z cebulą.
Zupę zabielić śmietaną lub rozpuścić w niej serek topiony.
Posypać posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie prażoną cebulką.
Doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger