sobota, października 24, 2015

Sernik na cieście ucieranym z bananami, truskawkami i kruszonką


Ciasto jest przepyszne, proste w przygotowaniu i na moim stole gościło już nie raz.
Naprawdę świetnie smakuje i gdy przygotowałam je po raz pierwszy - od razu pożałowałam, że wyszła taka mała blaszka.
Spokojnie możecie podwoić proporcje.

Polecam!

(Tortownica o średnicy 18 cm lub mała blacha) 
 
Ciasto ucierane:
60g masła/margaryny (użyłam margaryny)
75g cukru
1 jajko
90g mąki pszennej
30g skrobi ziemniaczanej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
45g śmietany (użyłam 18%) 
 
Masa serowa:
400g twarogu (zmielonego minimum dwukrotnie; użyłam z wiaderka)
50g masła/margaryny
1 jajko
100g cukru
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru
30g masła/margaryny (roztopionego/roztopionej)
Ponadto:
3 łyżki wiórek kokosowych
1 średni banan
200-250g truskawek (*)
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania

 Ciasto ucierane.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i połączyć z jajkiem.
Dodać (naprzemiennie) śmietanę z mąkami i proszkiem do pieczenia (uprzednio razem przesianymi).
Ciasto dokładnie wymieszać za pomocą łyżki, przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wyrównać.
Masa serowa.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko, ser, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Przełożyć na ciasto.
Ser równomiernie posypać wiórkami kokosowymi, obłożyć plasterkami banana i na końcu połówkami truskawek.
Kruszonka.
Wszystkie składniki rozetrzeć za pomocą palców i umieścić na owocach.
Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

(*) Używając truskawek mrożonych warto dodatkowo obtoczyć je w mące (wcześniej dokładnie je rozmrażając).



Inspiracja z blogu: Moje Wypieki (na waniliowe ciasto ucierane z serem i truskawkami).

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger