sobota, listopada 02, 2019

Zupa krem z ziemniakami, marchewką i brukselką



Zupa krem z ziemniakami, marchewką i brukselką to idealna propozycja na chłodniejsze dni.
Jest dość syta, więc swobodnie nadaje się do podania na obiad bez drugiego dania.
Przyznam, że ja zazwyczaj gotuję ją z piersią z kurczaka, którą wyjmuję przed blendowaniem, a następnie dodaję do miseczki z porcją córki.
Osobiście uwielbiam mięso gotowane (tak, tak serio!), więc zjadam je z warzywami na parze, które codziennie są przygotowane.
Brukselka w moim domu jest bardzo lubiana, więc często bywa podana na rożne sposoby, w tym właśnie w zupach.
Nawet moja niespełna 2,5 letnia Natalka zjada kapustkę ze smakiem - z czego jestem bardzo zadowolona, ponieważ to naprawdę wartościowe warzywo posiadające mnóstwo witamin i minerałów!
A wiem, że ma dużo przeciwników...
To kto się skusi na pyszną oraz treściwą zupę z dodatkiem brukselki?

mięso na wywar (u mnie przeważnie pierś z kurczaka)
750 ml wody
300g kapustki brukselki
3 ziemniaki (średnie)
2 marchewki (średnie)
2 listki laurowe
  3 ziarna ziela angielskiego
 domowa vegeta lub dobrej jakości przyprawa zakupiona w sklepie
 czosnek granulowany
sól, pieprz
Dodatkowo:
250 ml słodkiej śmietanki/mleka (można nie co mniej)
 Ponadto u mnie:
groszek ptysiowy do posypania

Mięso zalać zimną wodą oraz zagotować.
Następnie wodę zlać, mięso opłukać i nalać 750 ml świeżej.
Do garnka dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę, oczyszczoną brukselkę (**), listki laurowe oraz odrobinę domowej vegety.
Całość gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Z garnka wyjąć mięso.
Na końcu dolać mleko/śmietankę i wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku za pomocą soli, pieprzu i niewielkiej ilości czosnku.  
(Jeśli zupa jest za gęsta to należy do niej dolać odrobinę wody i ponownie ją zagotować.)
 Gotową zupę przelać do miseczek i podawać solo, z mięsem lub posypać groszkiem ptysiowym.
 (*) Zupę można przygotować na wywarze warzywnym.
(**) Z brukselki należy odciąć końcowe kawałki głąbów, ściągnąć pierwsze listki i następnie kapustki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. 

Użyłam groszku ptysiowego Brześć.

30 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zupy kremy z takim groszkiem ptysiowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy krem :) U mnie ostatnio królowała dyniowa i z brokułów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brokuły kocham pod każdą postacią a zupa dyniowa pycha!

      Usuń
  3. Lubię takie zupy, tylko jak żyję nie potrafię przekonać się do brukselki😎

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku, brokuły i brukselka to u mnie zawsze musi być <3 Nie lubisz tej goryczki? Jeśli tak to brukselkę wymocz z mleku.

      Usuń
  4. Bardzo lubię połączenie tych składników. Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno smaczne chociaż ja nie przepadam za kremmai ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie proste pomysły na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł, mój mąż bardzo lubi brukselkę, więc na pewno by mu smakowała ta zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja,smaczna i prosta :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała zupka :) Uwielbiam wszystkie zupy kremy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ja również uwielbiam wszystkie zupy kremy.

      Usuń
  10. wszystkei zupy kremy uwielbiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na "ukrycie" brukselki dla tych co jej nie lubią

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt. Choć w moim domu to jedno z najpyszniejszych warzyw!

      Usuń
  12. Zjadłabym, choć za brukselką nie przepadam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam zupy krem, niestety mój mąż woli tradycyjne, dlatego tylko czasami gotuję dla siebie:) Pozdrawiam Cię Ziomalko, ja też jestem z Podlasia, mieszkamy nie tak daleko od siebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jak miło i jeszcze jedno nas łączy - mój mąż też woli tradycyjne zupy ;)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger