poniedziałek, lutego 12, 2018

Kokosowe ciastka z brązowego ryżu





Kiedyś pokazywałam Wam ciasteczka z gotowanego ryżu - klik, a że ostatnio zostało mi go trochę po obiedzie, więc od razu pomyślałam o ciasteczkach!
Wyszły obłędneee, a ich zapach kusił już podczas pieczenia.
Mocno kokosowy smak idealnie skomponował się z chrupiącym wierzchem i lekko miękkim wnętrzem.
W takie ciastko warto wgryźć swoje ząbki, a tym bardziej, że jest zdrowe i nie posiada tony cukru!
Koniecznie spróbujcie!

(około 10 sztuk)
1 szklanki ugotowanego brązowego ryżu (1 szklanka = 250 ml; około 160g)
1 szklanka wiórek kokosowych
6 łyżek syropu z agawy (lub miodu)
4 łyżki oleju kokosowego (roztopionego; u mnie Woj-Len)
2 łyżki mąki lnianej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Ryż powinien być ugotowany w osolonej wodzie.
Wszystkie składniki (oprócz wiórek) należy zblendować na gładką masę.
Następnie dodać wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać.
 Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
 Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-18 minut w 180 stopniach.
(Muszą być delikatnie zarumienione.)


2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger