wtorek, marca 27, 2018

Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym


Jest to prosta i pyszna propozycja na pstrąga, która idealnie sprawdzi się przy każdej okazji.
Tak przygotowana ryba zachwyca delikatnym smakiem, a sos to taka przysłowiowa kropka nad "i".
Polecam.
 
 4 filety z pstrąga (u mnie z łososiowego)
2-3 łyżki chrzanu z słoiczka (lub według gustu, u mnie chrzan Rolnik)
150-200 ml śmietanki 30% (może być też 12-18%)
sok z cytryny
sól, pieprz
Dodatkowo:
masło/olej do smażenia

  Pstrąga z obu stron oprószyć solą z pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, a następnie przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu. 
(Uprzednio rybę można odstawić na około 1/2 godziny do lodówki.) 
Całość dusić pod przykryciem przez około 5 minut. 
Po tym czasie na patelnię wlać śmietankę oraz dodać chrzan i wszystko razem delikatnie wymieszać.
Rybę w sosie poddusić przez dodatkowe kilka minut. 
(Sos powinien lekko się zredukować.) 
W razie potrzeby doprawić do smaku.
 

4 komentarze:

  1. Moja mama i siostra bardzo lubią ryby - pokażę im przepis, moze je zainteresuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona rybka :) koniecznie muszę wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger