Schab w kawałkach pieczony z cebulą w rękawie to prosty sposób na szybki i niezbyt kaloryczny obiad. Mięso wychodzi miękkie i bardzo aromatyczne. Wszystkie składniki należy przełożyć do rękawa do pieczenia i włożyć do piekarnika. Proste? Oczywiście, że tak. Ten przepis doskonale sprawdzi się w przypadku osób, które cenią klasyczny smak i nie lubią lub nie mają czasu na dłuższą "zabawę" w kuchni. Smacznego!
Porcje: 2-3
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: około 40-45 minut (w zależności od mięsa i grubości kawałków)
Schab pieczony w rękawie – składniki:
- 300 g schabu (u mnie 5 kawałków)
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- papryka słodka w proszku (u mnie papryka wędzona)
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
Schab pieczony w rękawie – przygotowanie:
Schab pokroić na plastry (około 1-1,5 cm) i natrzeć przyprawami. Cebulę pokroić w piórka i wraz z mięsem oraz liśćmi laurowymi przełożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw szczelnie związać. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 40-45 minut – w zależności od grubości kawałków mięsa.
Schab pieczony w rękawie – dodatkowe informacje:
Cienkie plastry schabu szybciej się upieką – grubsze kawałki mogą wymagać kilku dodatkowych minut.
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób – regularna współpraca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!