Domowy syrop z cytryny, imbiru i miodu to idealna mikstura podnosząca odporność organizmu oraz zwalczająca ból gardła, kaszel i gorączkę.
Działa też rozgrzewająco oraz napotnie, więc jeśli nie chcemy stosować syropu zapobiegawczo to warto już zacząć kurować się nim przy pierwszych objawach choroby.
Syrop ten często przygotowuję w okresie jesienno-zimowym, kiedy to narastają wzmożone infekcje.
Zawsze uważałam, że naturalne metody są najskuteczniejsze i wychodzę również z założenia, że najlepiej jest zapobiegać niż leczyć.
Zaprezentowana mikstura oprócz skuteczności w działaniu dostarcza organizmowi dobroczynnych witamin oraz mikroelementów.
Ps. Sprawdźcie też mój przepis na Syrop z czosnku, miodu i cytryny - klik oraz Syrop z cebuli z dodatkami - klik.
Opis składników:
Miód posiada ogromną ilość właściwości prozdrowotnych, ale należy też pamiętać, że są one zależne od jego gatunku.
Do przygotowania syropu polecam przede wszystkim dobrej jakości miód lipowy i spadziowy.
Miód lipowy jest doskonały na przeziębienia i kaszel, objawy grypy oraz choroby górnych dróg oddechowych.
Ma działanie wykrztuśne, antybakteryjne, przeciwgorączkowe oraz przyspiesza proces regeneracji nabłonka górnych dróg oddechowych.
Uwaga, bo łagodzi nawet objawy zapalenia płuc!
Działa również uspokajająco i lekko nasennie oraz jest polecany dla osób z cukrzycą.
Miód lipowy jest doskonały na przeziębienia i kaszel, objawy grypy oraz choroby górnych dróg oddechowych.
Ma działanie wykrztuśne, antybakteryjne, przeciwgorączkowe oraz przyspiesza proces regeneracji nabłonka górnych dróg oddechowych.
Uwaga, bo łagodzi nawet objawy zapalenia płuc!
Działa również uspokajająco i lekko nasennie oraz jest polecany dla osób z cukrzycą.
.
Miód spadziowy jest jednym z najwartościowszych miodów i ma szerokie działanie lecznicze.
Posiada cechy antybiotyków, czyli działa silnie przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie.
Jest świetny na odporność.
Ale doskonale też sprawdzi się miód eukaliptusowy lub malinowy.
Miód eukaliptusowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym w infekcjach układu oddechowego.
Poleca się go przy kaszlu, przeziębieniach, zapaleniu płuc i oskrzeli, zapaleniu zatok oraz astmie.
Ma działanie wykrztuśne oraz antyseptyczne wspomagające gojenie ran.
Miód malinowy doskonale sprawdzi się w przypadku dzieci i ma podobne właściwości do soku z malin.
Miód spadziowy jest jednym z najwartościowszych miodów i ma szerokie działanie lecznicze.
Posiada cechy antybiotyków, czyli działa silnie przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie.
Jest świetny na odporność.
Ale doskonale też sprawdzi się miód eukaliptusowy lub malinowy.
Miód eukaliptusowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym w infekcjach układu oddechowego.
Poleca się go przy kaszlu, przeziębieniach, zapaleniu płuc i oskrzeli, zapaleniu zatok oraz astmie.
Ma działanie wykrztuśne oraz antyseptyczne wspomagające gojenie ran.
Miód malinowy doskonale sprawdzi się w przypadku dzieci i ma podobne właściwości do soku z malin.
Działa rozgrzewająco i napotnie skutecznie walcząc z gorączką.
Cytryna to źródło witaminy C
(choć wbrew panującej opinii nie zawiera jej najwięcej, ale
wystarczająco, aby wspierać odporność i łagodzić infekcje) oraz rutyny,
która zapobiega jej utracie z organizmu.
Jest również pełna beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza.
Imbir działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie.
Uwaga: takie właściwości ma świeży imbir, a nie sproszkowany, którego często używamy w kuchni.
Oprócz tego znajdziecie w nim wiele cennych substancji.
Imbir bogaty jest m.in. w potas magnez, fosfor, cholinę, sód wapń oraz witaminę C.
Należy wspomnieć, że jest on niewskazany osobom zmagającym się z chorobami układu pokarmowego, z nadciśnieniem i z problemami krzepliwości krwi (imbir rozrzedza krew.)
Powinny na niego uważać też kobiety w ciąży, pomimo że łagodzi poranne mdłości.
Przepis:
Syrop z cytryny, imbiru i miodu - składniki:
1 cytryna
kawałek imbiru (około 5 cm)
miód (u mnie tym razem lipowy Huzar)
Syrop z cytryny, imbiru i miodu - przygotowanie:
Imbir należy obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Cytrynę dokładnie wyszorować oraz pokroić w plastry.
Następnie w słoiczku należy kolejno umieścić plaster cytryny, kilka plasterków imbiru i całość zalać łyżką miodu.
Czynności powtarzać do zapełnienia słoika.
Tak przygotowany syrop zamknąć i wstawić do lodówki na około 48 godzin.
Dawkowanie:
Podczas choroby spożywać 3 razy dziennie, najlepiej rano wieczorem oraz w południe po 1 łyżeczce dzieci i 1 łyżce dorośli.
Wzmacniająco 1 raz dziennie.
Syrop można też łączyć z ciepłą, ale nie gorącą herbatą.
A jeśli już wiecie jak wzmocnić odporność i zwalczyć objawy choroby to zalecam Wam, aby o swój organizm dbać przez cały rok, a nie tylko jesienią oraz zimą.
Zdrowa dieta to podstawa i nie powinno w niej zabraknąć warzyw, ani owoców.
Ależ on musi być pyszny. Wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPrzypomniałaś mi, żeby kupić miód :D Fajny przepis, gdzieś już podobny napój piłam :)
OdpowiedzUsuńTu uniwersalne połączenie. Ale i bardzo skuteczne.
UsuńJa również dodaje 3 ząbki czosnku, do tej mikstury. Polecam :-)
UsuńSuper syrop :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńLeczenie takimi domowymi sposobami jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak.
UsuńDobra mikstura, ja dodaję do tego cynamon i kurkume :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie dość że pyszny, to jeszcze podnosi odporność!
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńIdealny syrop na przeziębienai jazzawsze robiłam z babcinego przepisu syrop z cebuli
OdpowiedzUsuńTeż często robię syrop z cebuli.
UsuńTeż taki robię. Na zimowy czas do herbaty idealny.
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńMoja mama robi ten syrop i choc smakuje paskudnie to świetnie działa na odporność i w czasie przeziębienia
OdpowiedzUsuń<3
UsuńIdealny syrop w sezonie zimowym :)
OdpowiedzUsuńTo prawda!
UsuńBiorę się zaraz za Twój syrop. Zawsze robiłam jak u Ciebie, tylko jeszcze z cebulą. Jednak ostatnio coś mnie strasznie odrzuca cebula, ale wariant bez niej powinien być ok:)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńUwielbiam naturalne sposoby na wzmacnianie odporności :) mam też sprawdzone rozwiązania z jakościowym składem, które działają naprawdę szybko podczas przeziębienia na ból gardła i kaszel. Apicold z propolisem to zdecydowanie ulubieniec
OdpowiedzUsuńDzięki za info ;)
UsuńWiem, że imbir jest skuteczny, ale tak go nie lubię, że się nie przemogę :)
OdpowiedzUsuńSzkoda ;)
UsuńRewelacyjny syrop. Mam jednak pytanie jak długo może taki syrop stać No i czy przechowywać go w lodowce czy w temp pokojowej?
OdpowiedzUsuńU mnie zazwyczaj szybko znika. Tydzień na pewno postoi i tak powinien do 2óch. Warto go przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
UsuńJa jeszcze dorzucam kilka goździków😁 polecam
OdpowiedzUsuńTeż czasami tak robię, nawet do syropu z cebuli.
UsuńStrop jest super już drugi raz ratuje moje gardło 🙂
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo.
UsuńJak długo syrop może stać otwarty? Jak go przechowywać? Chciałabym go używać tylko do herbaty w okresie przeziębienia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU mnie znika bardzo szybko i tak naprawdę nie stał tak długo, aby mógł się zepsuć. Tydzień na pewno postoi i tak powinien do 2óch. Warto go przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
UsuńProszę potwierdzić jakie proporcje składników
OdpowiedzUsuń1 cytryna, około 5 cm imbiru oraz miód. Miodu tyle, aby warstwami polewać nim pozostałe składniki.
UsuńJak długo można przechowywać taki syrop?
OdpowiedzUsuńJuż wyżej odpisałam, więc skopiuję treść: "U mnie znika bardzo szybko i tak naprawdę nie stał tak długo, aby mógł się zepsuć. Tydzień na pewno postoi i tak powinien do 2óch. Warto go przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu."
UsuńMam pytanie od ilu lat można dziecku podawać ten syrop?
OdpowiedzUsuńZarówno miód, jak i imbir można podawać od ukończenia przez dziecko 12 miesięcy.
UsuńOj nie jestem tego pewna radzę jeszcze sprawdzić zanim się poda maluszkowi rocznemu
UsuńOczywiście, że trzeba dziecko obserwować, ale już od takiego wieku te produkty są dozwolone.
UsuńA czy można go zagotować do małych słoików
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Chociażby dlatego, że miód straci swoje właściwości i nie wolno go podgrzewać.
UsuńCzy miód trzeba potem przechowywac W lodówce?
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńJaki jest termin ważności? W zeszłym roku zrobiłam parę słoików. Jeden został. Cały czas stał w lodówce, od stycznia lub lutego
OdpowiedzUsuńCzy pani je jakoś pasteryzowała? (Miód nie lubi wysokich temperatur.) Syrop powinien być spożyty przez max kilka tygodni od momentu przygotowania. Warto go robić na bieżąco.
UsuńPolecam też dodać czosnek .
OdpowiedzUsuńZ czosnkiem mam inny, ale oczywiście można to go dodać.
UsuńIle taki syrop może stać w lodowce
OdpowiedzUsuńJa go robię na bieżąco. Do 2 tyg. z pewnością postoi.
UsuńCzy imbir i cytrynę należy wyjąć z tego soku czy ma zostać w tym syropie?
OdpowiedzUsuńMożna wyjąć.
UsuńA ile czasu może on stać w lodówce?
OdpowiedzUsuńPisałam wyżej: "U mnie zazwyczaj szybko znika. Tydzień na pewno postoi i tak powinien do 2óch. Warto go przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu."
UsuńTen syrop naprawdę działa :) Piję taki w niewielkich dawkach przez całą zimę :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńImbir warto dodawać nie tylko do picia ale też do sosów czy jako przyprawę. Tak samo można łączyć go z kurkumą (w mniejszej ilości) i działa to mocno na zdrowie. Ja robię na wiosnę i jesień zawsze napar imbirowy z dodatkami innych ziół https://totemat.pl/jak-zrobic-zdrowy-napoj-leczniczy-chroniacy-przed-chorobami/ w zależności co mam w domu w danej chwili. Ale bardzo dobrze sprawdza się to z goździkami. Choroby trzymają się wtedy też z daleka.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDzień dobry. Robię syrop z Pani przepisu. Mąż bierze go cały czas w okresie jesienno - zimowym. Zero kaszlu. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło <3
UsuńPo jakim czasie nadaje się do picia?
OdpowiedzUsuńNajlepiej po 48 h, ale można już nawet po kilku lub 12.
UsuńMiód i imbir są idealne na zimowe wieczory. Dziękuje za pyszny przepis :-)
OdpowiedzUsuńCzegos takiego wlasnie szukalam ;)
OdpowiedzUsuńStosuje ten przepis, tak samo robie, ale dużo się dowiedziałam, że można dodać czosnek, kurkumę.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitaj :) spodobało mi się zdjęcie zajrzałam i przepadłam :) misze zrobić taki syrop. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis!
OdpowiedzUsuńSuper syrop, koniecznie muszę taki zrobić. Od jakiegoś czasu ciągle zapadam na jakieś paskudne infekcję. Sezon jesień zima to jakiś koszmar dla mnie. Rewelacja Di, naprawdę.
OdpowiedzUsuńŚpij dobrze :)
Miód spadziowy mój ulubiony ze spadzi iglastej.
OdpowiedzUsuń