Uwielbiam krem budyniowy na bazie masła oraz serek mascarpone.
Postanowiłam wszystko razem połączyć i tym samym uzyskałam krem, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha!
Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości.
Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji.
Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a krem zrobił sporą furorę - przepis tu - klik.
Polecam!
1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy)
75g cukru (5 płaskich łyżek)
300 ml mleka
100g masła (minimum 82%)
250g serka mascarpone
Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu wmieszać serek mascarpone.
Gotowy krem rozsmarować na cieście.
(Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc najlepiej używać go bezpośrednio po przygotowaniu. Ewentualnie później wyjąć go z lodówki około 30 minut wcześniej.)
Przykładowe wykorzystanie kremu:
Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone i nutą czarnej porzeczki
Przykładowe wykorzystanie kremu:
Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone i nutą czarnej porzeczki
Na pewno wzbogaca smak :)
OdpowiedzUsuńBardzo, polecam.
UsuńBudyń na pół litra mleka czy trzy/ czwarte i z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńBudyń bez cukru na 500 ml mleka.
UsuńNa 500ml w przepisie jest 300ml
UsuńBo budyń standardowo robi się z 500 ml mleka, ale trzeba dodać 300 ml.
UsuńMam pytanie, czy ten krem nadaje się pod masę cukrową? 😊
OdpowiedzUsuńSpokojnie utrzyma masę cukrową.
UsuńCzy krem nadaje się też do kremowek
OdpowiedzUsuńTak, nadaje się. Ale osobiście wolałabym lżejszy.
UsuńMusi smakować wybornie. Serek mascarpone podkreśla jego smak.
OdpowiedzUsuńTo fakt i jest pyszny!
Usuńdo tego goracego budyniu dac 10 gr zelatyny przestydzic zimny wymieszac z 2 ubitymi bialkami z 1 lyzka cukry albo z ubita smietanka 200 ml
OdpowiedzUsuńTo już będzie troszkę inny krem, ale dziękuję za poradę.
UsuńPo co
UsuńCo po co?
UsuńCzy ta ilość kremu wystarczy do posmarowania biszkoptu 26 cm, przekrojonego na trzy części, bez smarowania góry i boków? Na wierzch tortu chcę dać masę lukrową, a pod nią krem maślany. Będę wdzięczna za radę.
OdpowiedzUsuńProszę zerknąć na ten przepis: http://www.dibloguje.pl/2018/06/torcik-z-kremem-budyniowym-z-serkiem.html.
UsuńW przypadku biszkoptu o średnicy 26 cm będą to cienkie warstwy.
Wlasnie zrobila, pyszny i bardzo kremowy, polecam!! i dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper <3 A masz może fotkę, którą mogę dodać do galerii na fb?
UsuńOstatnio nie użyłam masła i krem nie był właściwie "zastygnięty"
OdpowiedzUsuńCzasami takie "wpadki" się zdarzają ;)
UsuńBardzo ciekawy i interesujący przepis. Oby tak dalej :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam mniam :D
OdpowiedzUsuńOj, taaak :)
Usuńjakie to musi być pyszne! Chyba zrobię! :D
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt!
UsuńMusi być pyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo! Polecam.
UsuńMniam, a próbowałaś skropić delikatnie cytryną?
OdpowiedzUsuńTak, fajnie przełamuje smak. Ale zazwyczaj krem łączę z kwaskowatymi nadzieniami.
UsuńWspaniały zapisuję przepis tego było mi trzeba :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper, że się przyda i czekam na efekt. Buziaki.
UsuńA jak sie miesza maslo z budyniem to budyn nie robi sie wodnisty?
OdpowiedzUsuńBudyń musi być ostudzony a masło miękkie. Nie, nie robi się wodnisty.
UsuńO,bardzo ciekawy i nawet łatwy przepis.Bardzo dziękuję.Już zapisany i czeka na wypróbowanie :P Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Czekam na efekt!
UsuńPrzepyszny krem. Myślę, że do naleśników sprawdziłby się równie smacznie :)
OdpowiedzUsuńNapewno naleśniki z tym kremem byłyby przepyszne :*
UsuńWygląda to wszystko przeapetycznie🥰🥰🥰
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńa czy tego cukru nie jest za duzo ?
OdpowiedzUsuńDla mnie zdecydowanie nie :) A i tak przeważnie krem łączę z kwaskowatym dżemem. Zresztą ilość cukru można zmodyfikować ;)
UsuńPodrzuce przepis mamie😉
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńTo jest troche podobny krem do tego o nazwie: krem Dyplomaty,tylko tam zamiast mascarpone jest kremowka.Potwierdzam,ze pyszny.Jestem ciekawa czy da sie nim zrobic roze,ale takie z platkami,nie robione z tylki-gwiazdki.Ma Pani jakies doswiadczenia w dekorowaniu tym kremem?
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry do takich rzeczy, świetnie trzyma formę.
UsuńMadre mía ! Que rico ! Que buena pinta !😋 Me encantan los postres! 👌👌👌
OdpowiedzUsuń:)
UsuńChciałam zapytać czy można zrobić ten krem z większą ilością budyniu? (2 budynie i 500-600 ml mleka), chciałabym żeby nie był az taki ciężki ten krem (a przypuszczam, że ten jest) i żeby nie był bardzo twardy po schłodzeniu.
OdpowiedzUsuńKrem nie należy do lekkich, ale też nie jest mocno ciężki, ani twardy. Większa ilość budyniu nie nada mu lekkości, ale wtedy obawiam się o jego stabilność...
UsuńChce wykorzystać krem do kremówki ale pisze Pani że zbyt ciężki. Czy można dodać do niego bitą śmietane?
OdpowiedzUsuńA nie lepiej bitą śmietanę wymieszać tylko z mascarpone?
UsuńWłaśnie też się zastanawiałam czy można w krem budyniowo maślany wmieszać krem mascarpone ubity z 250ml kremówki :-)
UsuńLepiej nie ryzykować.
UsuńLubię właśnie takie kremy do tortów :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmmmmm.... to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńUwierz, że jest <3
UsuńO tak też lubię takie masy :) Ślicznie tutaj jak zawsze :*
OdpowiedzUsuń<3
UsuńBomba kaloryczna 🤭 ale na pewno mega smaczne!!
OdpowiedzUsuńBuziaki 😘
No niestety, krem jest kaloryczny, ale pycha :*
UsuńWygląda pysznie i pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńZgadza się i dziękuję.
UsuńWitam. 500 ml mleka czy 300 ?
OdpowiedzUsuń300 :)
UsuńRobiłam podobny krem ale bez masła, z chęcią spróbuję twojej wersji. Wygląda mega smacznie
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńBardzo ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńI pyszne. Polecam.
UsuńAle to musi być pyszne <3 OMNOMNOMNOMN
OdpowiedzUsuń<3
Usuńsliceczka az sama cieknie haha! <3
OdpowiedzUsuńhttp://dorey-doorey.blogspot.com/2020/05/dostaam-sie-na-lekarski-wstep.html
:)
UsuńJako fan wszelkich słodkości, muszę szybko opuścić stronę,bo ją zjem haha 😂
OdpowiedzUsuńZostań ;)
UsuńKrem jest pyszny,delikatny-polecam!nie polecam natomiast miksowania mascarpone-trzeba wymieszać,po wielu razach chciałam szybciej:),a wyszło rozwarstwienie-zważenie masy -wpadka:)już nie miksuję mascarpone,mieszam😁👍👍
OdpowiedzUsuńCieszę się, że krem posmakował. A może ma Pani zdjęcie do umieszczenia w galerii na moim fanpage?
UsuńWitam, chcę zrobić tort 3 blaty, forma 24cm. Wychodzi dwie warstwy i jeszcze do obłożenia. Zrobić masę 2x czy 3x?
OdpowiedzUsuńWystarczy 2 x. Ja robiłam ciasto bez obkładania i na tortownicę o średnicy 24 cm do przełożenia 2 warstw użyłam właśnie porcji z przepisu.
UsuńCzy robiąc tę masę razy 3 można dodać tylko 250g mascarpone żeby masa była delikatniejsza ale nie było go aż tyle. Czy coś może nie wyjść?
OdpowiedzUsuńOdpisałam na powyższy komentarz. Tak, możesz zmienić proporcje serka.
UsuńKrem idealny <3
OdpowiedzUsuńLubię takie masy na bazie serka mascarpone. Są delikatniejsze i dużo smaczniejsze :)
To prawda <3
UsuńMniam... dopiero co zjadłam ciasto a kusisz, żeby zrobić nowe.
OdpowiedzUsuńWarto :)
UsuńMuszę wypróbować przepis, bo krem wygląda na pyszny:)
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuńomg jak to pysznie wygląda, ślinka sama cieknie!
OdpowiedzUsuńbuziaki!!:*
http://dorey-doorey.blogspot.com
<3
UsuńCo za pyszności :)
OdpowiedzUsuńOj, jest pyszny <3
UsuńWygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńyummy 😍 <3
OdpowiedzUsuń:)
Usuńco może być przyczyną, że masa nie stężała ?
OdpowiedzUsuńwyszło coś jakby lekko ziarnisty jogurt naturalny...
A budyń był całkowicie zimny?
UsuńCzy można użyć innego budyniu.mam na myśli malina bądź wiśnie
OdpowiedzUsuńPewnie, że można.
UsuńTorcik pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCzy tym kremem można też posmarować krążki bezowe?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńI dzięki Pani zrobiłam pyszne ciasto. Goście zachwyceni i nawet na tą okazję kupiłam piękny obrus w sklepie https://marpuch.pl/. Dziękuję jeszcze raz!
OdpowiedzUsuń;)
Usuńo nie... to byl kiepski pomysl, wchodzac do Ciebie o poznej porze... wyglada prze...super :D jeszcze, gdy w gre wchodzi budyn. uwielbiam masy z jego obecnoscia. nie dziwie sie, ze ciasto szybko znikalo :D
OdpowiedzUsuńPoleca <3
UsuńCzy serek powinien być zimny czy w temperaturze pokojowej?
OdpowiedzUsuńTo nie ma znaczenia. Ja zazwyczaj wyjmuję go przed użyciem z lodówki.
UsuńHmmm ja zawsze robiłam krem albo na bazie budyniu, albo na bazie serka. Jakoś nie przyszło mi do głowy, by połączyć wszystko razem. Dzięki za przepis - wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńWow, wygląda mega apetycznie ;O i lekko jak chmurka!
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńA do rurek nie będzie za gęsty?
OdpowiedzUsuńNada się :) Ale rurki należy wypełniać od razu po przygotowaniu kremu.
UsuńO mniam wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńMiło mi!
UsuńCzy ciasto z takim kremem można mrozić?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńCzy mozna dodac do niego alkohol ?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńTen krem to majstersztyk! Sprawdził się doskonale w torcie dyniowym :) Nie za słodki, po prostu idealny. Polecam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi. A masz może zdjęcie?
UsuńZapisałam przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńA miałam dzisiaj, już nie jeść słodyczy :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńale pychotka
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDa się uratować jeśli się zważył?
OdpowiedzUsuńA co się stało i na jakim etapie?
UsuńCzy zamiast budyniu śmietankowego mogę użyć czekoladowy bądź malinowy?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak.
UsuńTaka masa napewno jest pyszna. Dzięki za inspirację
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjna. Polecam.
UsuńCzy jeśli do kremu dodam owoce (truskawki), to nie popłynie? Spróbuje użyć ten krem do karpatki, bo taki tradycyjny, budyniowo-maślany jest dla mnie za maślany 😉
OdpowiedzUsuńNie popłynie.
UsuńU mnie sprawdził się jako dekoracje na torcie - doskonale trzyma formę, bo po schłodzeniu jest dość sztywny. Jak ktoś będzie się zastanawiał to polecam :)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda świetnie. Chętnie przepis na krem wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWyprobowalam go dzisiaj i jest zajesmaczny 🥰
OdpowiedzUsuńKrem, który zrobiłam z masła utartego z cukrem + budyń śmietankowy ( ostudzony) + 1/2 pojemnika serka mascarpone i przełożyłam blaty biszoptowe nasączone ponczem ( woda, cytryna, spirytus, cukier) na wierzch jagody i galaretka, po wyjęciu z lodówki rozrzedził się, zrobiły się grudki i wypływał. Proszę o podpowiedź, co się stało? Przed przełożeniem krem był gładki i miał zwartą masę.
OdpowiedzUsuńCo zrobic jeśli krem trochę zważy się?
OdpowiedzUsuńSpróbuj dodać dosłownie odrobinkę gorącej wody lub delikatnie podgrzać krem np. na parze.
UsuńProsty i smaczny, a także szybki do przyrządzenia krem do tortów i ciast przekładanych. Przepysznie wygląda 😋👌
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i ślę Tobie 🧡 ode mnie 👦🤲💌💖
Patryk
Wygląda bardzo smacznie - zapraszam także do siebie https://gadzetydobrydzien.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńSkradne przepis... U nas zawsze paluchem trza miskę hihi... Musi być naprawdę dobry. Mniam mniam
OdpowiedzUsuńA mi się krem ściął . Nie wiem co zrobiłam źle.
OdpowiedzUsuńNa jakim etapie i czy budyń był całkowicie ostudzony?
UsuńTen krem można dać do eklerki?
OdpowiedzUsuńTak, śmiało!
Usuń