Leniwiec, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami to naprawdę łatwe ciasto, z którym poradzi sobie każdy. Do jego upieczenia nie są potrzebne żadne umiejętności, ani nawet mikser! Wszystkie składniki należy ułożyć warstwowo i następnie po 30 minutach wymieszać łyżką. To tyle! Zapewne stąd ta nazwa ciasta, na które mówi się również Salceson. Wilgotne wnętrze wypełnione jabłkami z dodatkiem bakali naprawdę kusi. Koniecznie spróbujcie!
Wielkość formy: 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 10 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Leniwiec, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami - składniki:
- 7 jabłek (średnich)
- 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżki kakao
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Leniwiec, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami - przygotowanie:
W dużej misce warstwami umieścić: pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, roztrzepane jajka oraz na końcu wlać olej. Całość odstawić na 30 minut i następnie dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 50 minut (to tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu.)
Bardzo lubię to ciasto. Ja daję jeszcze cynamon :)
OdpowiedzUsuńPycha!
Usuńciasto bez czekolady to nieczekoladowe tylko kakaowe
OdpowiedzUsuńA co jest głównym składnikiem czekolady?
UsuńWspaniale ciasto,pięknie wyrasta choć dałam więcej rodzynek ,orzechów .Nie wnikam do szczegółów typu czekoladowe Liczy się efekt końcowy .Bardzo dziękuję za przepis , będzie moim ulubionym
UsuńWg.mnie prościej dodać wszystkie składniki oprócz jabłek i zmiksować mikserem. Prościej i szybciej
UsuńCiasto pyszne.. dodałam cynamon i startej skórki z cytryny i też Ok
OdpowiedzUsuńSuper. A masz może zdjęcie?
UsuńMoja mama często piekła to ciasto i miało nazwę Salceson😁
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam to ciasto! Zgubilam przepisnik mojej mamy a bardzo chcialam zrobic ciasto dla mojego chlopaka. Skorzystam z Pani przepisu napewno bo widze ze jest w 90% taki jak mojej mamy, wiec na pewno sie uda 🙂 Robilam wiele razy ale z wieksza iloscia jablek I bez kakao oraz rodzynek. W moim domu przyjeto nazwe GNIOT 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Pozdrawiam!
UsuńSuper <3
Usuńwłaśnie zapisałam sobie przepis i biore się za pieczenie. Dodam chyba troszkę cynamonu do jabłek. Mam nadzieję że nie zaszkodzi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper i czekam na efekt. Również pozdrawiam.
UsuńWłasnie zapisałam przepis i biorę się za pieczenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper i czekam na efekt. Również pozdrawiam.
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPrzepis w sam raz dla mnie.
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńUwielbiam proste przepisy i sama zazwyczaj sięgam tylko po takie, które mają mało składników :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMuszę spróbować
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńSmacznie wyglądający przepis ....na pewno spróbuję ..gdy...wroce....z Holandii ....zapraszam...
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt. Pozdrawiam.
UsuńJuż się robi.������
OdpowiedzUsuńSuper <3
UsuńDziś piekę..💖💖💖💖💖
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt.
UsuńJuż upieczony, gorący..😀💖🥞
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/Dibloguje/photos/a.1649762971902183/2430768363801636/?type=3&theater
UsuńPrzepis wydaje się mega prosty a ciasto pyszne, więc warto spróbować:):**
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Warto!
UsuńTo ciasto mis być pyszne!
OdpowiedzUsuńKradnę przepis...
Dziękuję i czekam na efekt.
UsuńTo chyba jedyny salceson, jaki mogłabym lubić ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbia ciasta z jabłkami!
OdpowiedzUsuńJa też ;)
Usuńsuper przepis! :D
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńUpiekłam dzisiaj ..bo pięknie tu wygląda. I powiem ,ze ciasto wyśmienite , bardzo łatwe, szybkie i smaczne, puszyste, pachnące , smakowite.Orzechy dodają rozkoszy podniebieniu. Pekinie wyrosło , jest wyśmienite. Dziękuję sercem za ten wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto posmakowało! A jest może zdjęcie, abym mogła umieścić je w galerii na fb?
UsuńWłaśnie się robi jestem bardzo ciekawa efektu i smaku końcowego tego wypieku.
UsuńKoniecznie się pochwal.
UsuńWłaśnie czeka 30 min.
OdpowiedzUsuńWyrobię i do piekarnika.
Mam nadzieję że będzie smakować ☺️
Pochwal się efektem <3
Usuńhttps://photos.app.goo.gl/XmEEhwVDbZHg5Apv9
OdpowiedzUsuńPycha <3
UsuńMoje ulubione ciasto, robię podobnie:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńW przepisie jest: 1 łyżki kakao. Chcę upiec to ciasto i myślę, że 1 łyżka to trochę za mało. A może ma być więcej łyżek? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWszystko jest w porządku - 1 łyżka :)
UsuńSuper blog
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńCzy z inną mąka wyjdzie np. Kokosowa , ciecierzycy, migdałowa ? Niestety tylko takie możemy 😐
OdpowiedzUsuńRaczej będzie problem, a kokosowa od razu odpada do tego ciasta. Na blogu mam inne ciasta z mąkami, które pani może.
UsuńCiasto przepyszne. Szybkie, puszyste, pachnące. Na pewno nie raz jeszcze zagości na moim stole :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo.
UsuńSuper przepis! 😊 Zaraz biorę się za pieczenie tylko mam jeden problem🙈 nie mam sody oczyszczonej, nie było w sklepie😒 można ją pominąć czy może czymś zastąpić? Np dać tą łyżeczkę więcej proszku do pieczenia?:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!😙
Czekam na efekt. Soda i proszek działają trochę w innych momentach. Daj ciup więcej proszku i jak masz to odrobinę octu.
UsuńAleż ja ten salceson uwielbiałam w dzieciństwie. A nie jadłam... chyba ze trzydzieści lat! W niedzielę piekę!
OdpowiedzUsuńI super!
UsuńDziś upiekłam.... rewelacja :)
OdpowiedzUsuńCieszę się. A ma pani zdjęcie do umieszczenia w galerii na fb?
UsuńTakie ciasta są przepyszne na jesien z jabłkami ,teraz nie dawno robiłam podobne ale bez orzechow już jest na blogu pozdrawiam
OdpowiedzUsuń<3
UsuńW przepisie jest 7 jabłek, dużych czy małych ? Mam duże więc ,dam 5 .Czy będzie ok ?
OdpowiedzUsuńDawałam średnie. Ale 5 dużych jest w porządku.
UsuńPyszny, prosty do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńTo prawda!
UsuńZnam to ciasto jako ciasto włoskie fakt jest pyszne
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda obłędnie!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda smakowicie. Oczywiście zapisuję przepis, to idealne ciasto na jesień, a przepis faktycznie prosty, może uda mi się go nie zepsuć :D
OdpowiedzUsuńPowodzenia.
UsuńJeszcze w tym tygodniu zrobię
OdpowiedzUsuńZmakowicie wygląda
Pochwal się efektem.
UsuńPyszna ciasto <3
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
<3
UsuńKiedyś robiłam podobne ciasto, pyszne i proste :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńKiedyś robiłam cos podobnego, miło wspominam efekty
OdpowiedzUsuńTo naprawdę pyszne ciasto, którego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil! Leniwiec to idealne rozwiązanie dla wszystkich miłośników słodkości, którzy nie chcą tracić czasu na skomplikowane przepisy. To ciasto z jabłkami i bakaliami jest tak proste, że z powodzeniem poradzi sobie z nim każdy - nawet osoby bez doświadczenia w pieczeniu. Nie potrzeba nawet miksera! Wystarczy ułożyć składniki warstwowo i wymieszać je po 30 minutach łyżką. Wilgotne wnętrze i intensywny smak jabłek z pewnością zachwycą każde podniebienie. Ciasto Leniwiec to również idealna propozycja na niezapowiedziane wizyty gości - zawsze robi wrażenie! Gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu!
OdpowiedzUsuńAż nabrałam ochoty i na pewno spróbuję je upiec, tylko na jak dużej blasze?
OdpowiedzUsuńWielkość formy: 25 x 25 cm.
UsuńNie słyszałam o takim cieście, ale przepis bardzo mi się podoba. Z pewnością upieke na niedziele. Ale nie lubię oleju w ciastach, czy mogę użyć roztopionego i schłodzonego masła? Czy w takiej samej ilości jak oleju w przepisie? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOleju absolutnie nie czuć, ale może użyć masła. Stop i odmierz ilość, aby było mniej więcej 3/4 szklanki.
UsuńBardzo lubię to ciasto. Piękne nie tylko z jabłkami. Często zamieniam owoce. :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie jaki rozmiar jajek ma być.
OdpowiedzUsuńMogą być małe lub średnie.
UsuńWygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń